Omega-3 beschermt het hart

Omega3-beschermt-hartWe weten dat omega 3 gezond is, ook voor het hart. Maar medici, patiënten en ook gezonde mensen willen daar wel graag bewijzen van. Een meta-analyse (14 studies, ruim 70.000 mensen) kwam tot de conclusie dat suppletie met omega-3 vetzuren het risico op hartstilstand met 8% verlaagt. In risicogroepen (hoog LDL-cholesterol/triglyceriden in het bloed) vermindert het risico met 17 %.
Een andere groep onderzocht systematisch alle beschikbare literatuur ter zake, en kwam tot volgende conclusies:
- lage dosis EPA (Eicosapentaeenzuur) en DHA (Docosahexaeenzuur) : een kleine, maar significante verlaging van het risico op hartziekte; met een grotere verlaging in de risicogroepen (hoog LDL en triglyceriden).
- een hogere dosering vermindert het risico op alle hartproblemen met 18%.

Hieruit blijkt duidelijk dat omega-3 suppletie een goede en betaalbare methode is om het risico op hartziekten te verlagen. Individueel: minder miserie, gezonder en langer leven. Voor de gezondheidzorg: minder zieken, dus minder kosten.

Referenties:
Maki KC et al. Use of supplemental long-chain omega-3 fatty acids and risk for cardiac death: An updated meta-analysis and review of research gaps. J Clin Lipidol 2017 Aug 2. pii: S1933-2874(17)30395-1.
Alexander DD et al. A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials and Prospective Cohort Studies of Eicosapentaenoic and Docosahexaenoic Long-Chain Omega-3 Fatty Acids and Coronary Heart Disease Risk. Mayo Clin Proc. 2017 Jan;92(1):15-29.
Alaarg A, Jordan NY, Verhoef JJ, Metselaar JM, Storm G, Kok RJ. Docosahexaenoic acid liposomes for targeting chronic inflammatory diseases and cancer: an in vitro assessment. Int J Nanomedicine. 2016 Oct 5;11:5027-5040. Li Z et al. ω3-polyunsaturated fatty acids suppress lipoprotein-associated phospholipase A2 expression in macrophages and animal models. Mol Nutr Food Res. 2015 Sep;59(9):1771-9. Miccadei S, Masella R, Mileo AM, Gessani S. ω3 Polyunsaturated Fatty Acids as Immunomodulators in Colorectal Cancer: New Potential Role in Adjuvant Therapies. Front Immunol. 2016 Nov 15;7:486.
Hall WL. Long chain n-3 polyunsaturated fatty acid intake across the life span for cardiovascular disease prevention in women. Proc Nutr Soc 2024 March; 6:1-12.
Park GH et al. Association between Seafood Intake and Cardiovascular Disease in South Korean Adults: A Community-Based Prospective Cohort Study. Nutrients 2027; 14(22):4864.

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.