Omega-3-supplementen verlagen risico op hartinfarct

dinsdag, november 19, 2019 @ 06:11 PM

omega-3Onderzoekers concluderen in een meta-analyse van recente klinische studies dat het dagelijks nemen van voedingssupplementen met omega-3-rijke visolie het risico op diverse cardiovasculaire eindpunten significant verlaagt. Dit verlaagde risico geldt waarschijnlijk niet voor een hersenbloeding.

 
In feite gaat het hier om een bijgewerkte meta-analyse waarin de data van 13 studies verwerkt zijn. Hierbij waren meer dan 125.000 deelnemers betrokken. De deelnemers hadden bij aanvang van de studie een leeftijd van gemiddeld 64 jaar en 60% van de deelnemers was van het mannelijk geslacht. Ze gebruikten gedurende gemiddeld vijf jaar omega-3-voedingssupplementen. De dosis varieerde van 376 tot 4000 mg omega-3-vetzuren per dag. De meeste studies maakten gebruik van doses van 850 mg per dag of meer.
 
Het risico op een hartinfarct en dood door hart- en vaatziekten daalde significant met 8%. Er werd geen voordeel gevonden voor hersenbloeding. De ziektebeelden waarvoor omega-3-supplementen beschermend werkten, waren hartinfarct, dood door coronaire hartziekten (CHD), totaal CHD, dood door hart- en vaatziekten (CVD) en totaal CVD. Een hogere dosis betekende een sterkere verlaging van het risico; een dosis boven 840 mg per dag leidde tot een nog sterkere risicoreductie.

 

Eerdere analyses leidden tot gemengde resultaten voor wat betreft het reduceren van hartrisico door gebruik van visolie-supplementen. Deze studie echter includeerde gegevens van drie grootschalige, recent gepubliceerde studies, waardoor het aantal deelnemers met 64% steeg. Deze publicatie levert hierdoor het meest actuele bewijs van het effect van omega-3-suppletie op risico van meerdere hart- en vaatziekten.

 

Referentie:
Hu, Y. et al. Marine Omega‐3 Supplementation and Cardiovascular Disease: An Updated Meta‐Analysis of 13 Randomized Controlled Trials Involving 127 477 Participants. Journal of the American Heart Association, 2019, 8.19: e013543. https://doi.org/10.1161/JAHA.119.013543

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4624

Comments are closed.