Omega-3 verbetert lipidenprofiel ouderen

Omega-3Ook ouderen hebben nog baat bij een extra hoge dosis omega-3-vetzuren, zo blijkt uit onderzoek. Hoe meer omega-3 zeventigplussers in hun bloed hebben, hoe lager de triglyceridewaarden en hoe beter het cholesterol.

 

Omega-3-vetzuren horen op het menu van iedereen die gezond oud wil worden. Maar ook wanneer men al wat ouder is kunnen ze nog gezondheidsvoordelen opleveren. Onderzoek aan de Universiteit van Newcastle (Australië) laat zien dat ouderen met betere omega-3-waarden ook betere triglyceride- en cholesterolwaarden hebben.

 

Voor het onderzoek werden de gegevens geanalyseerd van 276 mensen met een leeftijd van gemiddeld 77,6 jaar. De omega-3-waarden bleken omgekeerd evenredig met de triglyceridewaarden en recht evenredig met het HDL-cholesterol. Oftewel: hoe meer omega-3-vetzuren in het bloed, hoe lager de triglyceridewaarden en hoe beter de verhouding HDL-cholesterol ten opzichte van totaalcholesterol.

 

“De associatie die we hebben gevonden tussen omega-3-waarden en triglyceridewaarden in het plasma bevestigt eerder onderzoek en laat zien dat deze ook bij ouderen blijft bestaan”, aldus de onderzoekers. Ze wijzen erop dat dit ook op hoge leeftijd nog kan bijdragen aan een beter cardiovasculair vooruitzicht.

 

Opvallend zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen. Enerzijds kwam naar voren dat vrouwen sowieso betere omega-3-waarden hadden dan mannen. Anderzijds bleek dat vrouwen met de laagste inname van omega-3-vetzuren de grootste kans hadden op verhoogde triglyceridenwaarden. Dit fenomeen moet nog verder onderzocht worden. Volgens de onderzoekers zouden de vrouwelijke hormonen een rol kunnen spelen.

 

Literatuur

J.J.A. Ferguson, M. Veysey, M. Lucock, S. Niblett, K. King, L. MacDonald-Wicks, M.L. Garg., Association between omega-3 index and blood lipids in older Australians, The Journal of Nutritional Biochemistry, Volume 27, Issue null, Pages 233-240

 

Bron: nieuwsbrief Natura Foundation

 

  Printversie Omega-3 verbetert lipidenprofiel ouderen

Comments are closed.