Omega-3 zinvol na hartoperatie

omega-hartSuppletie met omega 3-visvetzuren verkort de opnameduur in het ziekenhuis van patiënten die een open hartoperatie ondergaan. Bovendien verkleint het de kans op atriumfibrilleren, een ritmestoornis die op kan treden na een hartoperatie.

 

De wetenschappers doorzochten voor de review medische databanken en selecteerden uiteindelijk negentien relevante studies met in totaal 4335 patiënten. In de gerandomiseerde, klinische studies was een vergelijking gemaakt tussen hartpatiënten die omega 3-visvetzuren oraal, via een sonde of via een injectie kregen en patiënten die een placebo kregen.

 

Suppletie met omega 3-visvetzuren leidde niet tot een significant kortere opnameduur op een intensive-care afdeling, maar wel tot een significant korter verblijf in het ziekenhuis. Bovendien nam de kans op postoperatief atriumfibrilleren met 22% significant af onder invloed van suppletie. Dit effect was vooral zichtbaar bij patiënten die aan een hart-longmachine hadden gelegen. Suppletie had geen invloed op het overlijdensrisico en op de duur van de beademing. Een dosis tot twee gram omega 3-visvetzuren per dag bleek het meest effectief.

 

Omega 3-visvetzuren verkleinen de kans op atriumfibrilleren na een open hartoperatie. De wetenschappers vermoeden dat dit de oorzaak is van de kortere opnameduur.

 

Referentie:
Langlois PL, Hardy G, Manzanares W. Omega-3 polyunsaturated fatty acids in cardiac surgery patients: An updated systematic review and meta-analysis. Clin Nutr 2017; 36(3):737-746

 

Bron: https://bibliotheek.ortho.nl/29329/omega-3-zinvol-na-hartoperatie/

Comments are closed.