Ontstekingsremmende diëten verminderen pijn bij reuma

DieetOntstekingsremmende diëten zoals het omega 3-rijke mediterrane, het vegetarische, het veganistische en het ketogene dieet verminderen pijn bij reuma, zo blijkt uit rigoureus Zwitsers voedingsonderzoek.
 
Uitgangspunt van het onderzoek was te zien of deze voedingsregimes pijn konden verminderen door ontstekingsremming. Dit bleek inderdaad het geval te zijn. Op een schaal van 0 tot 10 werd de pijnscore gemiddeld 1 punt lager ten opzichte van standaarddiëten. Bovendien was er sprake van een daling van ontstekingsindicatoren in het bloed (C-reactief proteïne).
 
De systematische analyse beoordeelde 564 unieke publicaties, waarvan er twaalf in de systematische review en zeven in de meta-analyse werden opgenomen. De belangrijkste conclusie is dat ontstekingsremmende diëten leiden tot significant minder pijn dan gewone diëten (-9,22 mm; 95% CI -14,15 tot -4,29; p = 0,0002; 7 RCT's, 326 deelnemers).
 
Bronvermelding:
Schönenberger, K. A., Schüpfer, A. C., Gloy, V. L., Hasler, P., Stanga, Z., Kaegi-Braun, N., & Reber, E. (2021). Effect of Anti-Inflammatory Diets on Pain in Rheumatoid Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 13(12), 4221.
 
Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/ontstekingsremmende-dieten-verminderen-pijn-bij-reuma

Comments are closed.