Perillaolie voor behoud van sterke botten

perillaolieHet alfalinoleenzuurrijke perillaolie gaat botontkalking tegen bij vijftigers. Dat bewezen Japanse onderzoekers in een 52 deelnemers tellende studie waarbij deelnemers dagelijks 7 ml olijfolie of 7 ml perilla-olie tot zich namen. Na 12 maanden had dit een gunstige invloed op botdichtheid en botmetabolisme.

Als voornaamste indicator gebruikten de onderzoekers een score voor de botdichtheid van het hielbeen, die met ultrageluidsgolven bepaald werd. Die steeg in de perillagroep maar daalde in de controlegroep, waardoor na zes en twaalf maanden het verschil in de twee groepen statistisch significant was.

In het serum bleef 'tartraat-resistent zuur fosfatase-5b' stabiel, terwijl dat niveau in het serum van de controlegroep bleef stijgen. Het niveau van dat enzym wordt gebruikt als een marker voor botafbraak. Op alkalien botfosfatase had perillaolie geen invloed.

Perilla is een van de rijkste voedingsbronnen van alfalinoleenzuur, een omega-3-vetzuur dat in het lichaam slechts met mondjesmaat naar de langeketen-omega-3-vetzuren EPA en DHA omgezet wordt. Het niveau van alfalinoleenzuur ging in de membranen van rode bloedcellen omhoog, maar de toename in EPA was niet statistisch significant (voor DHA geen toename). Alfalinoleezuur was bovendien het enige vetzuur dat nauw associeerde met de score voor botdichtheid.

Mogelijk moeten we het werkingsmechanisme van alfalinoleenzuur in zijn antioxidantpotentieel zoeken. Dankzij perillaolie nam de verhouding tussen antioxidantcapaciteit en reactieve zuurstofmetabolieten toe bij deze deelnemers.

Referentie:
Matsuzaki K, Hossain S, Wakatsuki H et al. Perilla seed oil improves bone health by inhibiting bone resorption in healthy Japanese adults: A 12-month, randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Phytother Res. 2023 doi:10.1002/ptr.7728

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6509

Comments are closed.