Poeptransplantatie mogelijk gunstig bij ziekte van Parkinson

poepEen klein klinisch onderzoek in België, gepubliceerd in het open-access-vakblad van The Lancet, heeft laten zien dat poeptransplantaties mogelijk motorische symptomen kunnen verbeteren bij patiënten met de ziekte van Parkinson in een vroeg stadium.

Tussen december 2020 en december 2021 ondergingen 46 parkinsonpatiënten (50-65 jaar, stadium 2 volgens schaal van Hoehn en Yahr) een poeptransplantatie: 22 kregen een poeptransplantatie van gezonde donoren en 24 een placebo-transplantatie. De onderzoekers voerden klinische beoordelingen uit bij aanvang, drie, zes en twaalf maanden na de poeptransplantatie.

Deelnemers die een poeptransplantatie ontvingen, verbeterden aanzienlijk in hun motorische score. De verbetering kreeg een score van 5,8 punten na 12 maanden, vergeleken met een verbetering van 2,7 punten bij degenen die een placebo-transplantatie ontvingen.

Het lijkt erop dat poeptransplantaties het darmmicrobioom zodanig kunnen beïnvloeden dat het een positief effect heeft op de motorische symptomen van de ziekte van Parkinson. Dit onderzoek opent nieuwe mogelijkheden om te onderzoeken hoe het darmmicrobioom neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson beïnvloedt. Er is wel meer onderzoek nodig om het mechanisme en de langetermijneffecten van dergelijke behandelingen volledig te begrijpen.

Referentie:
Bruggeman A, Vandendriessche C, Hamerlinck H, et al. Safety and efficacy of faecal microbiota transplantation in patients with mild to moderate Parkinson’s disease (GUT-PARFECT): a double-blind, placebo-controlled, randomised, phase 2 trial. eClinicalMedicine. 2024;71.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7086

Comments are closed.