Polycystisch ovariumsyndroom (PCOS) behandelen met voeding & leefstijl

dinsdag, juni 18, 2019 @ 11:06 AM

PCOSPolycystisch ovariumsyndroom (PCOS) is een hormonale aandoening bij vrouwen die gekenmerkt wordt door een onregelmatige menstruatie, te veel mannelijke hormonen en vergrote eierstokken met talrijke kleine onrijpe follikels (cysten). Onbehandelde PCOS kan ernstige complicaties hebben, zoals onvruchtbaarheid en depressie. Vrouwen met PCOS hebben bovendien een hoger risico op metabole aandoeningen, zoals metabool syndroom, diabetes en hart- en vaatziekten.

 

PCOS is een multifactoriële metabole en hormonale aandoening. Het wordt gelinkt aan overgewicht, insulineresistentie, hoge bloeddruk en verstoorde bloedvetten (cholesterol en triglyceriden). Insulineresistentie speelt hierin een sleutelrol en is een van de belangrijkste factoren die aangepakt moeten worden.

 

Toch wordt PCOS vooral symptomatisch behandeld met hormonale en anti-hormonale therapie, zoals oestrogeen-progesteron en anti-androgenen. Het diabetesmedicijn metformine dat insulineresistentie vermindert en de aanmaak van testosteron verlaagt, is veelbelovend bij PCOS, maar het heeft ook ongewenste effecten.

 

Metformine is een diabetesmedicijn. Het verbetert het glucosemetabolisme, vermindert insulineresistentie en verlaagt de bloedsuikerspiegel. Door het verlagen van de bloedsuikerspiegel heeft metformine verschillende andere gunstige metabole en hormonale effecten.

 

Metformine wordt ook voorgeschreven bij polycystisch ovariumsyndroom. Het heeft een gunstig effect op alle metabole en hormonale stoornissen die men bij PCOS ziet. Het pakt verschillende oorzaken van PCOS aan en beschermt tegen verschillende gevolgen en complicaties van PCOS. Dat maakt het een uniek medicijn met een brede werking, iets wat heel weinig medicijnen hebben. Het heeft bovendien meer gunstige effecten dan bijwerkingen.

 

Toch komen er de laatste jaren meer ongewenste effecten aan het licht, vooral bij langdurig gebruik van metformine. De belangrijkste ongewenste gevolgen van metformine zijn lactaatacidose, een gebrek aan vitamine B1, B12 en foliumzuur, te veel homocysteïne in het bloed en een verstoorde darmflora. Wanneer deze niet voorkomen of behandeld worden met voedingssupplementen, kan metformine zowel op korte als op lange termijn uiteenlopende gezondheidsklachten veroorzaken.

 

PCOS moet in de eerste plaats behandeld worden met voeding en leefstijl. Natuurlijke stoffen zoals inositol, alfa-liponzuur, N-acetylcysteïne, resveratrol, omega-3 vetzuren en vitamine D werken in op de onderliggende oorzaken van de metabole en hormonale stoornissen en hebben een veelzijdigere en veiligere werking dan hormonale therapie en metformine.

 

(Fragment uit PlaceboNocebo 44)

Comments are closed.