Positieve metabole effecten van gastric bypass verdwijnen snel

gastric-bypassEen recente studie werpt twijfels op over de effectiviteit van een gastric bypass. Uit de resultaten blijkt dat de meest significante metabole veranderingen zich onmiddellijk na de operatie voordoen. Slechts één jaar na de ingreep is de concentratie van metabolieten en vetzuren al bijna teruggekeerd naar het niveau van vóór de operatie.

Het onderzoek dat plaatsvond aan de Universiteit van Lund in Zweden, werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Obesity. De deelnemers waren mensen (n=148), zowel met als zonder diabetes type 2, die een gastric bypass-operatie hadden ondergaan. Voor en na de operatie (2 en 12 maanden erna) namen de onderzoekers bloedmonsters van de deelnemers af en bepaalden ze hun body mass index. De onderzoekers voerden grondige analyses uit van vetzuren en metabolieten in het bloed.

De niveaus van gunstige meervoudig onverzadigde vetzuren stegen kort na de operatie, daalden vervolgens, en benaderden opnieuw de oorspronkelijke niveaus. De meeste aminozuren vertoonden verlaagde spiegels tijdens de eerste twee maanden na de operatie, met serine en glycine als enige uitzonderingen. Serine is positief gecorreleerd met insulinesecretie en -gevoeligheid. Glycine is verlaagd bij mensen met obesitas of diabetes type 2.  Dit betekent dat het risico op diabetes type 2 significant afnam na de operatie voor mensen zonder de ziekte. Echter een jaar later werd een verhoogd risico weer zichtbaar.

Bij deelnemers die reeds diabetes type 2 hadden op het moment van de operatie, werd een tijdelijke remissie van de ziekte waargenomen, gevolgd door een geleidelijke toename van het risico op terugval.

De onderzoekers concluderen dat de meeste metabole veranderingen die worden uitgelokt door de gastric bypass, een jaar na de operatie afvlakken. De metabole remissie gaat dus vooraf aan gewichtstoename, die meestal een jaar na de operatie begint. Dat suggereert dat gewichtstoename en terugkeer van diabetes type 2 beide langzame processen zijn, die worden beheerst door het cumulatieve effect van kleine verstoringen in de energiebalans, die al binnen een jaar na de operatie beginnen.

Beperkingen van het onderzoek zijn onder andere het ontbreken van gedetailleerde voedingsgegevens en de korte follow-upperiode.

Referentie:
Rogova O, Herzog K, Al‐Majdoub M, et al. Metabolic remission precedes possible weight regain after gastric bypass surgery. Obesity, 2023.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6694

Comments are closed.