Prebiotica en inositol bij metabool syndroom

prebioticaGlucomannaan, D-chiro-inositol, inuline en kaneel zijn vier natuurlijke ingrediënten van een voedingssupplement die ondersteuning bieden in de behandeling van het metabool syndroom. In een Italiaanse studie met 58 patiënten die metformine namen, verlaagde dat supplement lichaamsgewicht, buikomtrek, bloedvetten, bloedsuiker en zelfs orgaanvet. Ook de insulinegevoeligheid verbeterde.

Leefstijlverandering blijft voor vele patiënten met het metabool syndroom een brug te ver en medicaties hebben hun beperkingen vanwege eventuele bijwerkingen. De zoektocht naar veiligere middelen tegen het opkomende metabool syndroom blijft onverminderd, vooral op het terrein van de natuurlijke middelen.

Glucomannaan - koolhydraatketens van glucose en mannose - en inuline zijn voedingsvezels met een gamma aan gezondheidseigenschappen, reikend van cholesterolverlaging tot eetlustremming. Inositol speelt in op signaaltransductie rondom insuline en van kaneel is vaak aangetoond dat het als antidiabeticum tussenkomt.

De groep die het voedingssupplement nam, verloor na 16 weken 3 kg gewicht, de BMI moest met 2 kg/m² inboeten, significant beter dan de controlegroep. Het LDL-cholesterol daalde enkel in de interventiegroep met 11 mg/dl. Kleine maar significante dalingen waren er ook voor insuline en de insulineresistentie-index.

Referentie:
Citarrella R, Chianetta R, Amodeo S et al. Effectiveness of a Food Supplement Based on Glucomannan, D-Chiro-Inositol, Cinnamomum zeylanicum Blume and Inulin in Patients with Metabolic Syndrome. Nutrients. 2024; 16(2) doi:10.3390/nu16020249

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7081

Comments are closed.