Prebiotica verbeteren cognitie ouderen

oud-cognitieUit een recent onderzoek blijkt dat het beïnvloeden van de darmmicrobiota met prebiotica de spierfunctie bij oudere volwassenen kan verbeteren.

Het ging om een placebo-gecontroleerde, dubbelblinde, gerandomiseerde trial met 36 tweelingparen van 60 jaar en ouder. Ze namen dagelijks prebiotica gedurende 12 weken, naast voorgeschreven krachtoefeningen en suppletie met vertakte aminozuren (BCAA's).
De onderzoekers wilden veranderingen in fysieke functie en cognitie als gevolg van de modulatie van de darmmicrobiota beoordelen. Het onderzoek vond op afstand plaats met behulp van videogesprekken, online vragenlijsten en cognitieve tests, en het opsturen van fecesmonsters.

Uit de resultaten blijkt dat de deelnemers het prebiotische supplement goed verdragen en dat inname een toename van Bifidobacterium tot gevolg heeft. Prebiotica verbeterden de cognitie, maar hadden geen invloed op spierkracht en -functie.

Toekomstige grotere onderzoeken zouden kunnen kijken naar een manier om deze leeftijdsgebonden anabole resistentie te overwinnen. De resultaten lieten in elk geval zien dat deze goedkope en eenvoudige interventie de cognitie van de verouderende bevolking kan verbeteren. Dit onderzoek richtte zich op personen ouder dan 60 jaar en is daarom niet generaliseerbaar naar jongere leeftijdsgroepen. Bovendien waren de deelnemers overwegend vrouwen. Toekomstig onderzoek zou zich moeten richten op middelbare leeftijdsgroepen, de oudste ouderen en een grotere vertegenwoordiging van mannen.

Referentie:
Ni Lochlainn M, Bowyer RCE, Moll JM, et al. Effect of gut microbiome modulation on muscle function and cognition: the PROMOTe randomised controlled trial. Nat Commun. 2024;15(1):1859.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7110

Comments are closed.