Prenataal hogere choline-inname gunstig voor cognitie later

CholineUit recent onderzoek blijkt dat choline-suppletie tijdens de zwangerschap cognitieve prestaties bij kinderen verbetert. De cognitieve en neuroprotectieve voordelen van choline zijn eerder ook in diermodellen gevonden.
In deze cohortstudie vergeleken onderzoekers de cognitieve prestaties van kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap de aanbevolen hoeveelheid choline consumeerde met die van moeders die de dubbele aanbevolen dosis innamen. De Nederlandse Gezondheidsraad heeft voor zwangere vrouwen een adequate inname vastgesteld van 480 milligram choline per dag.

De studie omvatte een follow-up van zeven jaar van 20 kinderen van vrouwen in het derde trimester van de zwangerschap en 4.315 tests om de effecten van choline-inname op de cognitie van kinderen te evalueren. De zwangere vrouwen werden gerandomiseerd om 480 mg choline per dag of 930 mg choline per dag te consumeren tijdens het derde trimester. De onderzoekers beoordeelden de aandachtsspanne bij de kinderen op de leeftijd van zeven jaar met behulp van een signaaldetectie-taak.

De onderzoekers merkten op dat kinderen in de hogere maternale cholinegroep superieure prestaties vertoonden op de sustained attention task-score en een superieur vermogen om correcte signaaldetecties (hits) te blijven geven gedurende de sessie van 12 minuten, wat wijst op verbeterde aanhoudende aandacht.

Het team concludeerde dat de bevindingen consistent zijn met die van een muismodel en suggereren dat veel andere voordelen van maternale cholinesuppletie gedocumenteerd voor knaagdieren ook kunnen worden vertaald naar mensen.

Referentie:
Bahnfleth CL, Strupp BJ, Caudill MA et al. Prenatal choline supplementation improves child sustained attention: A 7‐year follow‐up of a randomized controlled feeding trial. The FASEB Journal, 2022, 36.1: e22054.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5781

Comments are closed.