Probiotica bevorderen gemoedstoestand

probioticaSuppletie met probiotica kan een positief effect hebben op psychische klachten van angst, depressie en stress. Dit blijkt uit een meta-analyse.

 

De wetenschappers selecteerden relevante studies uit de online databanken PubMed, Scopus en de Cochrane Library. In de studies werd het effect van een probioticasupplement vergeleken met een placebo op psychische klachten.

 

Er werden zeven studies geselecteerd voor de analyse met in totaal meer dan driehonderd gezonde proefpersonen. In vergelijking met de placebo leidde suppletie met probiotica tot een significante verbetering van psychische klachten. Depressieve gevoelens, angstklachten en stress namen gemiddeld met 66% af onder invloed van suppletie.

 

De darmflora kan het centrale zenuwstelsel beïnvloeden via de hersen-darm-as. Deze bevinding heeft geleid tot de hypothese dat probioticasuppletie een positief effect kan hebben op het gemoed. De huidige resultaten tonen dat dit inderdaad het geval is.

 

Referentie:
McKean J, Naug H, [..], Colson N. Probiotics and Subclinical Psychological Symptoms in Healthy Participants: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Altern Complement Med 2016 Nov 14 [Epub ahead of print]

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.