Probiotica bij helicobacter-infectie

helicobacter_pyloriHelicobacter pylori is een bacteriële infectie in de maag die chronische gastritis, maagzweren en – in sommige gevallen – maagkanker kan veroorzaken. De standaard triple, bestaande uit een protonpompremmer en twee verschillende antibiotica gedurende veertien dagen, lijkt minder effectief geworden door de toename van claritromycineresistentie (clarithromycine is een antibioticum dat binnen de triple therapie wordt ingezet). Gebruik van probiotica kan de triple therapie mogelijk effectiever maken. Een recent klinisch onderzoek richtte zich op de effectiviteit en veiligheid van het gebruik van Lacticaseibacillus rhamnosus R0011 en Lactobacillus helveticus R0052 als adjuvans bij de behandeling van Helicobacter pylori-infecties.
Deelnemers waren tussen de 18 en 65 jaar en hadden dyspeptische klachten. Door middel van een gastroscopie, kweek of histologisch onderzoek was een Helicobacter pylori-infectie gediagnosticeerd. Patiënten werden willekeurig toegewezen aan een groep die veertien dagen triple therapie met probiotica of met placebo kreeg. De resultaten toonden aan dat een veertiendaagse triple therapie met probiotica een significant hoger eradicatiepercentage opleverde dan therapie met placebo: 90,9 procent ten opzichte van 75,0 procent die alleen de triple therapie ontving. Patiënten in de probioticagroep vertoonden daarnaast significant verbeterde scores voor gastro-intestinale symptomen in vergelijking met de placebogroep, zowel na de Helicobacter pylori-eradicatietherapie als na voltooiing van de probiotische kuur.Het toevoegen van Lacticaseibacillus rhamnosus R0011 en Lactobacillus helveticus R0052 als adjuvans aan de standaard triple therapie voor Helicobacter pylori verbeterde de eradicatiesnelheid en verminderde de bijwerkingen van antibiotica. Probiotica kunnen een rol spelen bij het verbeteren van de gastro-intestinale symptomen en de algemene kwaliteit van leven van patiënten na Helicobacter pylori-eradicatie. Deze bevindingen benadrukken het potentieel van probiotica als toevoeging aan behandelingsregimes voor Helicobacter pylori-infecties, wat de effectiviteit van de behandeling kan verbeteren.De Engelstalige publicatie kunt u hier teruglezen.

Referentie:
Kiattiweerasak, A., Aumpan, N., Chonprasertsuk, S., Pornthisarn, B., Siramolpiwat, S., Bhanthumkomol, P., ... & Vilaichone, R. K. (2023). Efficacy and safety of Lacticaseibacillus rhamnosus R0011 and Lactobacillus helveticus R0052 as adjuvant for Helicobacter pylori eradication: A double-blind, randomized, placebo-controlled study. Frontiers in Gastroenterology, 2, 1245993.

Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/probiotica-bij-helicobacter-infectie

Comments are closed.