Probiotica, een alternatief voor vaccinatie?

ProbioticaEen van de belangrijkste oorzaken van een verzwakte weerstand tegen virussen en bacteriën is een verstoorde darmflora of een verstoord bacterieel evenwicht in de darmen. Een verstoorde darmflora verlaagt bovendien de respons op vaccinatie. Probiotica worden daarom soms gebruikt als adjuvant voor vaccins (een hulpstof om de immuunrespons te verhogen).

 

Het herstellen van de darmflora is een sleutelfactor voor een goede weerstand, voor de werking van vaccins en voor het voorkomen van neurologische en immunologische complicaties. Suppletie met probiotica is mogelijk een alternatief voor vaccinatie. Het heeft in ieder geval een veel bredere werking dan vaccinatie en het is veel veiliger.

 

Er is voldoende bewijs voor de effectiviteit van probiotica voor het voorkomen en behandelen van infectieziekten. De darmflora beïnvloedt heel het metabolisme en suppletie met probiotica heeft een brede werking met gunstige effecten in heel het lichaam (Surendran Nair M, 2017).

 

Infectieziekten waartegen gevaccineerd wordt, blijven wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen. Elk jaar sterven naar schatting een miljoen kinderen onder de vijf jaar aan infectieziekten, vooral in de ontwikkelingslanden en vooral aan luchtweginfecties door pneumokokken en rotavirusinfecties. Omdat vaccinatie van alle kinderen met meerdere doses of herhalingsdoses moeilijk haalbaar is in de ontwikkelingslanden, is men op zoek naar strategieën voor een betere en langdurigere bescherming met slechts één dosis. Probiotica worden beschouwd als een van de doeltreffendste manieren om dat te bereiken (Licciardi PV, 2011).

 

Zowel gelijktijdige inname van probiotica als het gebruik van probiotica als een adjuvant in het vaccin verbetert de respons op vaccinatie (Maidens C, 2013; Sharma K, 2014).

 

Er is niet onderzocht of probiotica vaccinatie kan vervangen. Het maakt niet immuun (vaccinatie ook niet), maar verhoogt wel de weerstand tegen alle virale, bacteriële, parasitaire en schimmelinfecties. Het vermindert de ernst en de duur van infecties en de kans op complicaties. Het vermindert ook de kans op neurologische of immunologische aandoeningen in plaats van ze te verhogen. Probiotica zijn niet neurotoxisch, immunotoxisch of kankerverwekkend en hebben geen additieven of adjuvanten nodig. Ze hebben ook geen ernstige bijwerkingen.

 

Op basis van de huidige kennis van de eigenschappen van probiotica kan verwacht worden dat probiotica een doeltreffend en veilig alternatief zijn voor vaccinatie (Hsieh MH, 2014; Amdekar S, 2010).

 

Referenties:

1. Amdekar S, Dwivedi D, Roy P, et al. Probiotics: multifarious oral vaccine against infectious traumas. FEMS Immunol Med Microbiol. 2010 Apr;58(3):299-306.

2. Hsieh MH. The microbiome and probiotics in childhood. Semin Reprod Med. 2014 Jan;32(1):23-7.

3. Licciardi PV, Tang ML. Vaccine adjuvant properties of probiotic bacteria. Discov Med. 2011 Dec;12(67):525-33.

4. Maidens C, Childs C, Przemska A, et al. Modulation of vaccine response by concomitant probiotic administration. Br J Clin Pharmacol. 2013 Mar;75(3):663-70.

5. Sharma K, Malik B, Goyal AK, et al. Development of probiotic-based immunoparticles for pulmonary immunization against Hepatitis B. J Pharm Pharmacol. 2014 Nov;66(11):1526-33.

6. Surendran Nair M, Amalaradjou MA, Venkitanarayanan K. Antivirulence Properties of Probiotics in Combating Microbial Pathogenesis. Adv Appl Microbiol. 2017;98:1-29.

 

Bron: PlaceboNocebo

Comments are closed.