Probiotica helpen stress, depressie en angsten te verminderen

vrijdag, maart 23, 2018 @ 06:03 PM

ProbioticaEr komt steeds meer duidelijkheid over de invloed van het microbioom op de hersenen en het zenuwstelsel. Zo lijken het microbioom, o.a. via de productie van korteketenvetzuren en neurotransmitters, een belangrijke rol te spelen in de communicatie met de hersenen. Probiotica kunnen via dit mechanisme mogelijk een positief effect hebben op de stemming en psychologische symptomen zoals depressie, angstige gevoelens en gevoelens van stress. Er zijn meerdere klinische studies uitgevoerd naar dit onderwerp. Om het overall effect te kunnen beschrijven is er een systematische review en meta-analyse uitgevoerd naar het effect van probiotica op psychologische symptomen (1).

 

In deze meta-analyse zijn gerandomiseerde en placebo-gecontroleerde onderzoeken binnen dit thema meegenomen die gepubliceerd zijn tot juli 2016. De uitkomstmaten hadden betrekking op symptomen van depressie, angsten en ervaren stress bij gezonde mensen.In totaal bevatte de meta-analyse zeven studies van hoge methodologische kwaliteit. De resultaten van deze meta-analyse laten zien dat psychologische symptomen significant waren verminderd in mensen gesuppleerd met probiotica ten opzichte van placebo.

 

Een andere meta-analyse, gepubliceerd in 2018, wijst uit dat probiotica de stemming significant verbeteren bij mensen met een depressie, maar dat dit effect niet gezien wordt bij gezonde individuen (2). Doordat bacteriële variabiliteit een belangrijke rol speelt, benadrukken de auteurs van deze publicatie het belang en de hogere effectiviteit van probiotica met meerder bacteriestammen ten opzichte van probiotica met slechts één stam. De probiotica blijken onder de in totaal 1349 patiënten bovendien goed verdragen te worden zonder bijwerkingen.

 

Referenties:

  1. McKean J et al Probiotics and Subclinical Psychological Symptoms in Healthy Participants: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Altern Complement Med.2017 Apr;23(4):249-258.
  2. NG C.Q. et al. 2018 .A meta-analysis of the use of probiotics to alleviate depressive symptoms. J Affect Disord. 1;228:13-19.

 

Bron: http://www.educatie-atrium-innovations.nl/2018/03/13/probiotica-helpen-stress-depressie-en-angsten-verminderen/

Comments are closed.