Propolis versnelt genezing diabetische wonde

zaterdag, februari 29, 2020 @ 02:02 PM

PropolisEen propolisspray bevordert het herstel van diabeteszweren. Dat blijkt uit een Chileense studie met 31 patiënten die behandeling nodig hadden voor hun voetzweren. Bij twintig deelnemers die propolisspray gebruikten, noteerden de artsen een kwart minder wondoppervlakte dan de elf patiënten die naar de controlegroep toegewezen waren. Microscopisch onderzoek van wondweefsel toonde dat vorming van collageen beter georganiseerd was in de propolisgroep.

 

Propolis is rijk aan polyfenolen en hoewel ze van buitenaf aangebracht werden, hadden ze invloed op redoxparameters in de wonde. Propolis verhoogde er het glutathionniveau en verbeterde er de ontstekingsmarkers IL10 en TNFα. Dat kan erop wijzen dat de ontsteking efficiënter aan het lopen is. Door diabetes lossen ontstekingen minder gauw op, wat vlotte wondgenezing in de weg staat.

 

Op glucoseregeling had propolis, gezien de topicale toediening, uiteraard geen invloed.

 

Referentie:
Mujica V, Orrego R, Fuentealba R et al. Propolis as an Adjuvant in the Healing of Human Diabetic Foot Wounds Receiving Care in the Diagnostic and Treatment Centre from the Regional Hospital of Talca. J Diabetes Res. 2019; 2019:2507578 doi:10.1155/2019/2507578

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4852

Comments are closed.