Prostaatkanker voorkomen met selenium

woensdag, juni 5, 2019 @ 11:06 AM

ProstaatkankerMannen die roken of in zwaar vervuilde steden wonen, kunnen baat hebben bij een verhoogde inname van het spoorelement selenium, een spoorelement dat wordt aangetroffen in voedingsmiddelen zoals vis en noten. Het blijkt dat selenium de rem kan zetten op het kankerverwekkende effect van cadmium, een zwaar metaal dat vooral wordt aangetroffen in tabak en luchtvervuiling. Volgens een Duits onderzoek is het vermogen van selenium om zich te binden met zware metalen vooral belangrijk in de prostaatklier: het is immers bekend dat cadmium daar kanker bevordert.

 

Europa behoort tot een deel van de wereld dat relatief weinig selenium in de landbouwgrond heeft in vergelijking met andere gebieden. Een gemiddeld Europees dieet zou iets tussen 30 en 50 microgram selenium bieden, maar volgens een Amerikaanse studie, waarin het kankerpreventieve effect van selenium werd getest, was er 200 microgram per dag nodig (in de vorm van een supplement) om een kankerbeschermend effect te verkrijgen.
In deze studie konden onderzoekers 63% minder prostaatkanker aantonen bij degenen die selenium namen, vergeleken met proefpersonen die identieke placebopillen kregen.
 
Referenties:

Biol Trace Elem Res, 20 02 10
JAMA. 96, 25 12;276(24):1957-63.

 
Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.