Q10 voor betere sportprestaties

dinsdag, mei 13, 2014 @ 09:05 PM

q10

Co-enzym Q10 verbetert de prestaties van atleten, dat blijkt uit een Duitse studie gedaan op atleten die zich aan het voorbereiden waren voor de Olympische spelen van 2012. De atleten namen gedurende zes weken 300 mg ubiquinol, de meest actieve vorm van co-enzym Q10. Zelfs goed getrainde topatleten kunnen hun prestaties dus opkrikken dankzij een voedingssupplement.

 

Co-enzym Q10 speelt een sleutelrol in de energieproductie van elke cel en in de bescherming van celmembranen tegen schade door vrije radicalen. Wanneer het niveau van vrije radicalen toeneemt, zal coQ10 een van de eerste antioxidanten zijn die verloren gaan. De dosis van coQ10 moet voldoende hoog zijn. Een eerdere studie toonde dat 120 mg ubiquinol niet voldoende was voor atleten.

bron

 

Suppletie met coënzym Q10 (CoQ10) leek het uithoudingsvermogen te verbeteren en oxidatieve stress te verlagen. Dat bleek uit een Amerikaans onderzoek.

De studie betrof 22 aeroob getrainde en 19 ongetrainde deelnemers. In een eerste experiment kregen ze, in twee willekeurige groepen verdeeld, ofwel een eenmalige suppletie met 200 mg CoQ10 ofwel een placebo. In een tweede opvolgend experiment kreeg de ene helft van de deelnemers gedurende 14 dagen tweemaal daags 100 mg CoQ10, de andere een placebo. Zowel na de eerste eenmalige suppletie en aan het einde van de 2-weekse suppletieperiode ondergingen alle deelnemers een serie uiteenlopende sportieve testen. Daarnaast werden vooraf aan de suppletie en na beëindiging van deze testen bloedmonsters en spierbiopten ter onderzoek afgenomen.

 

Na 2 weken van CoQ10-suppletie bleek de concentratie van deze stof in bloed en spieren significant te zijn gestegen. Ook werd er een stijgende trend gesignaleerd wat betreft het uithoudingsvermogen. De eenmalige inname liet de concentratie CoQ10 in de spieren eveneens stijgen, maar deze stijging was niet significant. Daarnaast had het, zowel tijdens als na de sportieve testen een gunstig effect op de mate van oxidatieve stress.

bron

Printversie Q10 voor betere sportprestaties

Comments are closed.