Quinoa geschikt bij glutenintolerantie

quinoa

Patiënten met coeliakie kunnen gerust quinoa eten. Een test bij 19 patiënten toonde dat 50 gram gedurende zes weken weinig of geen spijs­verterings­problemen uitlokt. Buikpijn is in het begin mogelijk, maar na enkele weken verdwijnt die spontaan. De Londense voedings­deskundigen die de studie­deelnemers begeleidden, denken dat de tijdelijke buikpijn een gevolg is van het hoge vezelgehalte. Tijdelijke buikpijn kwam ook voor in eerdere studies met haver.

 

De proefpersonen meldden dat ze zich beter voldaan voelen wanneer ze quinoa als ontbijt eten. Quinoa wordt goed getolereerd, de artsen noteerden geen veranderingen in de bloed­analyse, enkel een lichte daling van albumine en een daling van cholesterol. De biopsie toonde geen afwijkingen, wat niet ongewoon is voor coeliakie­patiënten die al twee jaar wel varen met een gluten­vrij dieet. (Sommige patiënten hebben chronische coeliakie, ondanks glutenvrij dieet.)

 

Patiënten met coeliakie zijn extreem gevoelig voor gluten en mogen geen tarwe, rogge of gerst eten. Vanzelfsprekend mogen ze wel andere granen eten, zoals maïs en rijst. Dat quinoa ook getolereerd wordt, lijkt vanzelfsprekend, want quinoa is zelfs geen graansoort. Toch kan quinoa in theorie in beperkte mate de immuniteit beïnvloeden, zoals een in-vitrostudie met prolaminen uit quinoa recent suggereerde. In de praktijk zijn die effecten echter nooit waargenomen geweest.

 

bron

 

Printversie Quinoa geschikt bij glutenintolerantie

Comments are closed.