Rauwe noten reduceren kans op hartziektes

vrijdag, april 29, 2016 @ 01:04 PM

NotenHet eten van rauwe noten is essentieel voor een gezond dieet en voor het behoud van een gezond gewicht. Volgens Canadese onderzoekers van McMaster University in Hamilton reduceert het eten van rauwe noten het risico op hartziektes. Welke componenten in de noten precies verantwoordelijk zijn voor deze gezondheidsvoordelen is niet duidelijk. De studie werd gepubliceerd in het Engelse tijdschrift British Journal of Nutrition.

 

De onderzoekers voerden een systematische review uit, waarin twintig prospectieve cohortstudies bekeken werden met 467.389 personen. Zij vonden in tien studies dat het eten van veel noten vergeleken met weinig de kans op sterfte door alle oorzaken significant met 19 % verlaagde. In vijf studies vonden zij dat het eten van veel noten vergeleken met weinig de kans op sterfte door hart- en vaatziekten significant met 27 % verlaagde. En in zeven studies vonden zij dat het eten van veel noten vergeleken met weinig de kans op CHD-mortaliteit significant met 30 % verlaagde. Samenvattend bleek uit alle studies een significante relatie tussen het eten van rauwe noten en een lager risico op overlijden in het algemeen, maar ook op overlijden door hart- en vaatziekten of een plotseling infarct.

 

Rauwe noten zijn niet bewerkt, dus ongebrand, niet gefrituurd of geroosterd en ongezouten. Ze bevatten alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen. Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten. Ook notenpasta’s en notenrepen kunnen worden gebruikt in een evenwichtig dieet. Het vet in noten heeft een gezond profiel. Noten zijn voedzaam en daarnaast zijn zij bovendien een goede bron van proteïnen, vezels, vitaminen en mineralen.

 

Referentie:
Mayhew AJ, Anand SS, Mente A et al. A systematic review and meta-analysis of nut consumption and incident risk of CVD and all-cause mortality. Br J Nutr. 28 jan.2016;115(2):212-25.

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2195

 

 Printversie Rauwe noten reduceren kans op hartziektes

 

Comments are closed.