Rhodiola rosea-extract effectief bij burn-out

Burn outTypische klachten die gepaard gaan met een burn-out, zijn onder meer uitputting, depressie, slapeloosheid, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen en seksuele dysfunctie. Het herstel van een burn-out kan veel tijd in beslag nemen. Een interessant Oostenrijks onderzoek laat zien dat suppletie met rhodiola-extract veelbelovend kan zijn bij de behandeling van burn-outklachten en de stressbestendigheid en veerkracht verhoogt. Soms bleken de positieve effecten zelfs al na één week merkbaar.

Opzet van de studie
De studie werd opgezet als een open-label, multicenter, single-arm onderzoek. Bij alle 118 deelnemers aan de studie was er sprake van burn-outklachten. De leeftijden van de deelnemers varieerden tussen de 30 en 60 jaar. Gedurende het twaalf weken durende onderzoek kregen zij tweemaal daags 200 mg rhodiola-extract. Het effect van het rhodiola-extract op de burn-outklachten werd door middel van diverse gevalideerde vragenlijsten geëvalueerd.

Resultaten
De eerste verbeteringen bleken al na één week merkbaar. Vermoeidheid, angstgevoelens, irritatie en fysieke klachten namen af, terwijl het concentratievermogen en het vermogen om beslissingen te nemen toenamen. Ook ervaarde men meer levensvreugde en verbeterde het libido. Deze significante verbeteringen zetten zich voort gedurende de gehele studie. Het rhodiola-extract werd zonder enige bijwerking goed verdragen.

Conclusie
De onderzoekers concludeerden dat suppletie met Rhodiola rosea-extract tot significante verbeteringen van burn-outklachten leidt en de stressbestendigheid en veerkracht verhoogt. Dit maakt rhodiola bij uitstek een therapeutisch inzetbaar middel bij burn-outklachten. Zij gaven tevens aan dat de resultaten van deze verkennende studie gebruikt kunnen worden om de voordelen van Rhodiola rosea-extract bij burn-outklachten verder te onderzoeken.

Referentie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5370380/

Bron: Orthokennis

Comments are closed.