Rillen doet vetreserves verbranden

rillen

Vet verbranden zonder een voet te verzetten, het kan! Een nieuwe studie suggereert dat een potje rillen even veel beroep doet op de vetreserves dan een rondje lopen. In het bijzonder stelden onderzoekers van het Garvan Institute in Sidney vast dat koude-rillingen witte vetcellen doen omzetten naar bruin vet.

 

Bruine vetcellen - het lichaam bevat er niet zoveel van - slaan geen energie op, zoals witte vetcellen dat doen, maar verbranden energie om warmte op te wekken. Terwijl 50 gram wit vet 300 kilocalorieën kan opslaan, kan dezelfde hoeveelheid bruin vet 300 kilocalorieën per dag verbranden.

 

Gedurende zowel blootstelling aan kou als lichaamsbeweging produceert het lichaam de hormonen irisine (uit spieren) en FGF21 (uit bruine vetcellen) die belangrijke aanpassingen in gang zetten. Irisine zet de bruine vetcellen aan meer energie te verbranden; FGF21 is een hormoon dat wit vetweefsel transformeert naar bruin vetweefsel.

 

Wij beginnen te rillen vanaf een temperatuur van 14 à 16 °C. Een kwartier rillen geeft eenzelfde toename van irisine als een uurtje recreatief fietsen.

 

bron

 

Printversie Rillen doet vetreserves verbranden

Comments are closed.