Rol voor selenium in de preventie van voedselallergie?

SeleniumHet sporenelement selenium werkt in het lichaam met name via zogenaamde selenoproteïnen. Deze eiwitten kunnen, naast regulering van het antioxidantsysteem en de schildklier, ook het afweersysteem reguleren door beïnvloeding van de aanmaak van immunoglobulines en de functie van B- en T-cellen. Omdat de functies van deze cellen verstoord zijn bij allergieën hebben onderzoekers een literatuurstudie uitgevoerd naar de mogelijke waarde van selenium bij voedselallergieën.

Selenoproteïnen zijn in staat een goede homeostase (balans) in de afweer te handhaven en vrije radicaalschade te beperken. Voor de antioxidantwerking is met name het selenoproteïne glutathionperoxidase van belang. Een verhoogde concentratie vrije radicalen in het lichaam is via een verhoogde ontstekingsgraad geassocieerd met een verhoogd risico op een allergie. Aangezien een klein tekort aan selenium al leidt tot verstoringen in de afweer, zou een adequate seleniumstatus mogelijk kunnen beschermen tegen voedselallergie. Verder lijkt selenium het ontstaan van allergieën te kunnen voorkomen door de sensibilisatie tegen een allergeen te remmen.

Ook zien de onderzoekers mogelijkheden voor selenium bij al bestaande voedselallergieën. Selenium kan namelijk de degranulatie van mestcellen remmen en zo histamine-afgifte beperken. Epidemiologische studies laten zien dat kinderen met een allergie een significant lagere seleniumstatus hebben dan kinderen zonder allergieën. Bij volwassenen hebben onderzoeken laten zien dat een dosering van 150-200 µg per dag een positief effect heeft op de antioxidantfunctie van het lichaam en het immuunsysteem een boost geeft.

De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier teruglezen.

Referentie:
Zhu, K., Yang, S., Li, T., Huang, X., Dong, Y., Wang, P., & Huang, J. (2022). Advances in the Study of the Mechanism by Which Selenium and Selenoproteins Boost Immunity to Prevent Food Allergies. Nutrients, 14(15), 3133.

Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/rol-voor-selenium-in-de-preventie-van-voedselallergie

Comments are closed.