Soja-isoflavonen tegen gezondheidsrisico’s PCOS

soja-isoflavonen-tegen-PCOSIraanse onderzoekers hebben een sterk bewijs geleverd dat soja-isoflavonen hormoongerelateerde aandoeningen kunnen corrigeren. Soja-isoflavonen kunnen bij vrouwen met PCOS insulineresistentie verminderen. De onderzoekers vonden ook dat een isoflavonsupplement bij hen significant de waarde voor testosteron, cholesterol en triglyceriden kan verlagen, vergeleken met placebo. Hun studie maakte gebruik van een supplement met 50 mg soja-isoflavonen, die vrouwen gedurende 12 weken moesten nemen. Die dosis komt overeen met de hoeveelheid in 500 mL sojamelk.

Isoflavonen kunnen dus gezondheidsrisico's verbonden aan PCOS verminderen. Vrouwen met PCOS hebben verhoogde niveaus van 'mannenhormonen' in het serum en afwijkingen aan de ovaria. Meer dan twee derde van vruchtsbaarheidsproblemen bij vrouwen is te wijten aan PCOS. PCOS wordt vaak veroorzaakt door metabool syndroom, glucose-intolerantie of diabetes.

Referenties:
Jamilian M, Asemi Z. The Effects of Soy Isoflavones on Metabolic Status of Patients With Polycystic Ovary Syndrome. J Clin Endocrinol Metab. 2016 Sep;101(9):3386-94. doi: 10.1210/jc.2016-1762
Haudum, C.; Lindheim, L.; Ascani, A.; Trummer, C.; Horvath, A.; Münzker, J.; Obermayer-Pietsch, B. Impact of Short-Term Isoflavone Intervention in Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) Patients on Microbiota Composition and Metagenomics. Nutrients 2020, 12, 1622. doi.org/10.3390/nu12061622
Ma X, Li X, Ma L, Chen Y, He S. Soy isoflavones alleviate polycystic ovary syndrome in rats by regulating NF- κB signaling pathway. Bioengineered. 2021 Dec;12(1):7215-7223. doi: 10.1080/21655979.2021.1979864

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.