Spirulina supervoedzame aanvulling

spirulina-supervoedzaamAlgen zijn geen typisch ingrediënt van ons voedingspatroon. Nochtans hebben ze gunstige effecten op onze gezondheid. Spirulina is zo'n alg dat in Aziatische landen als voedingssupplement reeds een lange historiek kent.
Spirulina verlaagt het cholesterolniveau in het bloed, is een krachtig antioxidant en versterkt het immuunsysteem. Bij mensen op leeftijd verhoogt spirulina de antioxidatieve waarde van het bloed met 29%.

De hoeveelheden spirulina-algen die je hiervoor moet innemen, zijn niet bijzonder hoog. In onderzoeken namen proefpersonen vier keer per week 4,2 gram spirulina-algen om deze effecten te ondervinden.
Spirulina is bovendien erg voedzaam. Het bevat vitamine B, bètacaroteen, vitamine E, carotenoïden en een specifiek algennutriënt, fycocyanine.

Referenties:
Park HJ, Lee YJ et al. A Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study to Establish the Effects of Spirulina in Elderly Koreans. Ann Nutr Metab 08;52:322-328
J. Teas and M. R. Irhimeh. Dietary algae and HIV/AIDS: proof of concept clinical data. J Appl Phycol. 2012; 24(3): 575–582. doi: 10.1007/s10811-011-9766-0
Huang, H., Liao, D., Pu, R., & Cui, Y. (2018). Quantifying the effects of spirulina supplementation on plasma lipid and glucose concentrations, body weight, and blood pressure. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity, 11, 729–742. doi.org/10.2147/DMSO.S185672
J. Agric. Food Chem. 2020, 68, 14, 4109–4115 Publication Date:March 5, 2020 doi.org/10.1021/acs.jafc.9b08251
Jester BW et al. Development of spirulina for the manufacture and oral delivery of protein therapeutics. Nat Biotechnol. 2022 Jun;40(6):956-964.
Sokary, S., Bawadi, H., Zakaria, Z. Z., & Al-Asmakh, M. (2024). The Effects of Spirulina Supplementation on Cardiometabolic Risk Factors: A Narrative Review. Journal of Dietary Supplements, 1–16. doi.org/10.1080/19390211.2023.2301366

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.