Spray met zink en jodium tegen corona-infectie

spray-coronaMet SARS-CoV-2 geïnfecteerde patiënten zien hun symptomen sneller verdwijnen met een mondspray die zink en jodium bevat. Dat blijkt uit een Vietnamese studie waaraan 1200 deelnemers meededen. Vanaf dag vijf waren de meetresultaten significant beter dan de controlegroep.

De verschillen waren op dag zeven het duidelijkst. Dan telde de spraygroep veel minder PCR-positieve patiënten: 58 ten opzichte van 582 in de controlegroep. Ook het aantal symptoomvrije patiënten was op dag zeven opvallend minder (20 versus 424).

In de spray zaten zinkjodide en dimethylsulfoxide als antivirale en immuunbevorderende ingrediënten. Zinkionen kunnen de deling van het virus blokkeren door het viraal DNA-polymerase uit te schakelen. Aanvullende bioactieve ingrediënten van de spray zijn gember- en propolisextract.

De studie was placebo-gecontroleerd maar open-label, dat wil zeggen dat elke deelnemer wist in welke groep hij zat. Aan deelnemers die de spray gebruikten, werd gevraagd de spray vijf tot tien keer per dag te gebruiken, afhankelijk van de ernst van symptomen. Deelnemers van de controlegroep kregen geen spray.

Referentie:
Tran DT, Pham TN, Nguyen NH et al. A Prospective Study of AFree Oral Spray as an Adjuvant Therapy for Mild and Moderate COVID-19 in Community Health Stations: Clinical Progression and Viral Clearance Outcomes. In Vivo. 2023; 37(5):2155-2160 doi:10.21873/invivo.13313

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6711

Comments are closed.