Studie linkt omega-3 aan verbeterde hersenstructuur

Omega-3Zelfs een kleine hoeveelheid omega-3-vetzuren in rode bloedcellen is geassocieerd met een betere hersenstructuur en cognitieve functie bij gezonde vrijwilligers van 40 tot 50 jaar, volgens onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

De faculteit van The University of Texas Health Science Center en andere onderzoekers van de Framingham Heart Study voerden de analyse uit. De 2183 deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 46 jaar. Het team onderzocht met behulp van lineaire regressie de relatie tussen omega-3-vetzuurconcentraties in rode bloedcellen en MRI- en cognitieve markers van hersenveroudering. De onderzoekers bestudeerden ook het effect van omega-3-concentraties in rode bloedcellen van vrijwilligers die drager zijn van APOE4. Dit is een genetische variatie die gekoppeld is aan een hoger risico op de ziekte van Alzheimer.

Een hogere omega-3-index was geassocieerd met grotere hippocampus-volumes. De hippocampus speelt een belangrijke rol bij leren en geheugen. Het consumeren van meer omega-3 werd ook in verband gebracht met beter abstract redeneren en met het vermogen om complexe concepten te begrijpen met behulp van logisch denken. APOE4-dragers met een hogere omega-3-index hadden minder ziekten van de kleine bloedvaten. Het APOE4-gen is geassocieerd met hart- en vaatziekten en vasculaire dementie.

Onderzoekers hebben niet aangetoond hoe EPA en DHA de hersenen beschermen. Eén theorie is dat deze vetzuren, die onderdeel zijn van de celmembraan, neuronen beter laten functioneren. Een andere verklaring is het ontstekingsremmende effect van DHA en EPA.

De onderzoekers concluderen dat als je de consumptie omega-3 zelfs maar een klein beetje verhoogt, je de hersenen al beschermt. Ook is het bemoedigend dat DHA en EPA ook de hersengezondheid van APOE4-dragers beschermen.

Referentie:
Satizabal C L, et al, Association of Red Blood Cell Omega-3 Fatty Acids with MRI Markers and Cognitive Function in Midlife—The Framingham Heart Study, Neurology (2022).

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6212

Comments are closed.