Supplement blijkt effectief tegen vermoeide en droge ogen

donderdag, september 17, 2020 @ 09:09 AM

Vermoeide ogenVermoeide of droge ogen zijn een veelvoorkomend probleem geworden nu zoveel tijd achter beeldschermen wordt doorgebracht. Micronutriënten, voornamelijk maar niet alleen luteïne, kunnen daartegen worden ingezet. Recent onderzoek laat zien dat met een combinatie van oogvriendelijke stoffen het gebruik van laptop, televisie of smartphone minder belastend is.

 

De onderzoekers uit het Chinese Shanghai kwamen tot deze conclusie op basis van een gerandomiseerd, double-blind en placebogecontroleerde klinische studie, die drie maanden duurde. Er deden 360 personen aan deel, die in vier groepen werden verdeeld en een placebo kregen of drie verschillende doseringen luteïne van respectievelijk 6, 10 of 14 mg per dag. Daarnaast kregen zij extracten van de volgende stoffen met de aangegeven doseringen:
 

  • zeaxanthine 1,2, 2 of 2,8 mg;
  • zwarte bessen 100, 167 of 233 mg;
  • chrysant 75, 125 of 175 mg;
  • goji bessen 75, 125 of 175 mg.

 

Bij het begin van de studie, na 45 en na 90 dagen werden oogmetingen verricht en klachten opgenomen. Degenen in de drie groepen die het combinatiesupplement kregen, zagen ongeacht de dosering hun totaalscore voor vermoeidheidssymptomen na de helft van de studieperiode en eveneens aan het einde daarvan significant afnemen ten opzichte van placebo. Zo hadden zij minder last van oogpijn, wazig zicht, van het gevoel dat er iets in het oog zit en van droge ogen. Bovendien nam hun vermogen toe om visuele impressies te herkennen en te interpreteren.

 

Na drie maanden bleek uit de Schirmer test, waarmee de hoeveelheid traanvocht wordt gemeten, dat de traanafscheiding was toegenomen bij toediening van de twee hoogste doseringen van de stoffen. Andere effecten hadden betrekking op de mate van verdamping van traanvocht en het traanvolume.

 

Ten slotte was in vergelijking met placebo bij alle drie de doses sprake van een grotere dichtheid van het pigment in het netvlies, zowel halverwege als aan het einde van de studie.

 

Referentie:
Kan J, Wang M, Liu Y, et al. A novel botanical formula improves eye fatigue and dry eye: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Am J Clin Nutr. 2020;112(2):334-342. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32542334

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5099

Comments are closed.