Taurine bij sarcopenie

TaurineSarcopenie wordt gekarakteriseerd door een afname van de massa en functie van de skeletspieren. Dit leidt tot spierzwakte. Lichamelijke activiteit en de consumptie van voldoende kwalitatief hoogwaardige eiwitten zijn effectieve behandelingen om sarcopenie op latere leeftijd te verminderen of voorkomen. Taurine zou hierbij mogelijk van toegevoegde waarde kunnen zijn.

 

Taurine is een niet-essentieel aminozuur, wat betekent dat het lichaam de stof in principe onder gezonde omstandigheden in voldoende mate zelf kan aanmaken. Bij ziekte of chronische belasting van het lichaam kan de vraag echter de productiecapaciteit overstijgen en suppletie zou dan zinvol zijn. Bij chronische belasting van het lichaam is veelal sprake van laaggradige ontsteking, mitochondriale dysfunctie en verhoogde oxidatieve stress. Dit zijn tevens factoren die sarcopenie in de hand werken. Skeletspieren bevatten veel taurine. Het aminozuur functioneert daar als antioxidant en ontstekingsremmer. Wetenschappers hebben daarom gekeken of suppletie met taurine gunstig is voor de spieren. Daarbij maakten ze gebruik van een diermodel.

 

De spieren van de dieren die taurine hadden gekregen, bleken beter in staat te zijn om nieuwe spiervezels te vormen en de integriteit van bestaande spiervezels te handhaven. Het aminozuur ging daarmee het verouderingsproces rondom sarcopenie tegen. Daarbij verminderde suppletie laaggradige ontsteking, een proces dat in hogere mate optreedt tijdens verouderen. Hierdoor nam tevens de belasting met vrije radicalen af en verminderde dus de oxidatieve belasting. Ook dit was gunstig voor de spierfunctie. De wetenschappers concluderen dat suppletie met taurine een interessante aanvulling kan zijn op de behandeling van sarcopenie. Klinische studies zijn nodig om de effecten van het aminozuur op de spieren beter in kaart te brengen.

 

De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier teruglezen.

 

Referentie:
Barbiera, A., Sorrentino, S., Fard, D., Lepore, E., Sica, G., Dobrowolny, G., ... & Scicchitano, B. M. (2022). Taurine Administration Counteracts Aging-Associated Impingement of Skeletal Muscle Regeneration by Reducing Inflammation and Oxidative Stress. Antioxidants, 11(5), 1016.

 

Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/taurine-bij-sarcopenie

Comments are closed.