Te lage inname prebiotica bij inflammatoire darmziekten

zaterdag, oktober 3, 2020 @ 01:10 PM

IBDDe dagelijkse inname van prebiotische vezels is onvoldoende bij mensen met inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en ziekte van Crohn. Dat is de conclusie van onderzoekers van The Queen Elizabeth Hospital in Australië, naar aanleiding van een cross-sectionele studie.

 

Voedingsvezels kunnen worden ingedeeld in oplosbare en onoplosbare vezels. De onoplosbare vezels zijn traag- of niet fermenteerbaar en de oplosbare vezels zijn matig tot goed fermenteerbaar, zoals oligosachariden en resistent zetmeel (RS). Voor volwassenen geldt in Nederland het advies om zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag binnen te krijgen.

 

Ondanks de potentieel gunstige effecten van prebiotische vezels op het darmmicrobioom, houden veel mensen met inflammatoire darmziekten (IBD) er een vezelarme voeding op na. De hier besproken studie heeft als doel de inname van totaalvezel en prebiotisch vezels bij patiënten met IBD in kaart te brengen om te bepalen of de inname adequaat is en welke factoren daar invloed op kunnen hebben.

 

De deelnemers waren 92 poliklinische patiënten met de diagnose IBD met een gemiddelde leeftijd van 40 jaar. De vezelinname werd vastgesteld via een gevalideerde voedingsvragenlijst. Meervoudige lineaire regressie werd toegepast om de factoren te bepalen die de vezelinname beïnvloeden. Slechts 38% van het cohort had een adequate vezelinname (mediaan 24 g per dag met een range van 18,5-32,9 g).  Deze groep met adequate inname bestond voor 21,3% uit mannen en 55,6% uit vrouwen. De inname van resistent zetmeel (mediaan 2,9 g) was significant lager dan de voorgestelde aanbevelingen (20 g per dag).

 

Hoewel uit de studie geen factoren kwamen die de vezelinname beïnvloedden, doen de onderzoekers wel enkele suggesties. Vaak krijgen patiënten het advies om een vezelarm dieet te volgen voor verlichting op korte termijn. Dit advies wordt helaas vaak niet aangepast. Ten tweede leidt meer dan 40% van de IBD-patiënten aan prikkelbaredarmsyndroom, met intoleranties voor bepaalde typen vezels. Veel patiënten vermijden daarom FODMAPs zonder professionele begeleiding. Tenslotte hebben sommige patiënten vernauwingen in de darm, waarbij een vezelarm dieet het risico op obstructie verkleint.

 

Volgens de auteurs is nader onderzoek nodig om de langetermijneffecten van de inadequate vezel- en prebiotica-inname in het IBD-cohort te onderzoeken, inclusief de effecten op de nutrienten inname, het darmmicrobioom en symptomen gerelateerd aan IBD.

 

Referentie:
Davis, R., et al. Habitual dietary fibre and prebiotic intake is inadequate in patients with inflammatory bowel disease: findings from a multicentre cross‐sectional study. Journal of Human Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1111/jhn.12812

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5130

Comments are closed.