Tien jaar jonger dankzij voldoende lichaamsbeweging

tien-jaar-jongerVeel mensen willen, eens ze de kaap van veertig jaar voor bij zijn, er alles aan doen om langer jong en gezond te blijven. Onderzoek leert dat dagelijks - op een bescheiden wijze - sportief actief zijn (30 minuten per dag) niet alleen kan zorgen voor een verjongingskuur van tien jaar, maar ook voor een veel betere immuniteit.
Het King's College in Londen onderzocht het erfelijk materieel (DNA) van 2400 tweelingen. De wetenschappers hadden vooral belangstelling in de telomeren. Telomeren bevinden zich op het einde van de chromosomen binnenin de menselijke cellen. Het zijn de 'uurwerken' van het menselijk leven. Naarmate de leeftijd vordert worden de telomeren korter. Als de telomeren in bepaalde cellen verdwijnen, sterven die cellen definitief af.

Uit het Britse onderzoek blijkt dat veel tweelingen toch een totaal ander leven leiden als het op fysieke activiteiten aankomt. De studie toont aan dat 'het meest sportieve deel van de tweeling' telomeren heeft die veel langer, en bijgevolg jonger zijn dan die van het 'sedentaire deel van de tweeling'. Sport en beweging kan er voor zorgen dat de ene helft van de tweeling tien jaar jonger is dan de andere helft en dit niettegenstaande het feit dat ze op dezelfde dag zijn geboren.

Referenties:
Lynn F. Cherkas, PhD; Janice L. Hunkin, BSc; Bernet S. Kato, PhD; J. Brent Richards, MD; Jeffrey P. Gardner, PhD; Gabriela L. Surdulescu, MSc; Masayuki Kimura, MD, PhD; Xiaobin Lu, MD; Tim D. Spector, MD, FRCP; Abraham Aviv, MD : The Association Between Physical Activity in Leisure Time and Leukocyte Telomere Length Arch Intern Med. 08;168(2):154-158.
Candice L. Hogan, Jutta Mata, and Laura L. Carstensen. Exercise Holds Immediate Benefits for Affect and Cognition in Younger and Older Adults. Psychol Aging. doi: 10.1037/a0032634
Hsin-Yu An, Wei Chen et al. The Relationships between Physical Activity and Life Satisfaction and Happiness among Young, Middle-Aged, and Older Adults Int J Environ Res Public Health. 2020 Jul; 17(13): 4817. doi: 10.3390/ijerph17134817

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.