Verhoogt sporten de vitamine D-status?

SportDuursporten verhoogt vitamine D in het serum bij vitamine D-deficiënte mannen en vrouwen maar heeft geen invloed wanneer het serumniveau op peil is. Dat is een voorlopige conclusie van een Chinese overzichtsstudie. Krachttraining heeft dat effect niet. De relatie tussen vitamine D en beweging is bovendien complex.

De actieve vorm van vitamine D - 1,25(OH)2D - nam enkel toe bij chronische duurtraining, terwijl de normale marker voor vitamine D-status - 25(OH)D - toenam bij zowel acute als chronische duurtraning.

Sterke conclusies worden verhinderd door het beperkte aantal studies: vijf studies werden gevonden voor een kortdurende interventie en twaalf studies voor een chronische interventie van duursport. Aan de studie deden diverse groepen mee: van ongetrainde atleten tot weinig actieve ouderen. Vermoedelijk is de relatie tussen vitamine D en beweging geslachtsgebonden, iets wat toekomstig onderzoek moet uitspitten. In de meeste studies werd rekening gehouden met blootstelling aan zonlicht door de studie 's ochtends of in de winter te houden.

De verklaring voor de relatie tussen beweging en het vitamine D-niveau wordt gezocht in de afgifte van vitamine D, die dankzij beweging in gang wordt gezet. Denk dan aan vetweefsel dat het grootste deel van vitamine D bewaart. Ook spieren kunnen vitamine D vasthouden, in mindere mate, dankzij vitamine D-bindend proteïne.

Tegelijk zal sporten de activering van 25(OH)D naar 1,25(OH)2D verhogen, wat een daling van 25(0H)D zal veroorzaken. Er zijn dus ook tegenwerkende bewegingen van kracht.

Referentie:
Zhang J, Cao ZB. Exercise: A Possibly Effective Way to Improve Vitamin D Nutritional Status. Nutrients. 2022; 14(13)

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6260

Comments are closed.