Vermijd paracetamolgebruik gedurende de zwangerschap

woensdag, december 4, 2019 @ 06:12 PM

ParacetamolParacetamol wordt beschouwd als de veiligste koortsverlagende en pijnstillende medicatie voor zwangere vrouwen. Uit onderzoek blijkt echter dat paracetamolgebruik gedurende de zwangerschap schadelijker zou kunnen zijn dan gedacht.

 

Eerder onderzoek gaf aanwijzingen dat paracetamol hormoonverstorende eigenschappen heeft en bij baby’s op jonge leeftijd en in utero bepaalde epigenetische veranderingen in gang zou kunnen zetten, die de gezondheid op latere leeftijd niet ten goede komen.

 

Om deze eerste bevindingen verder te onderzoeken werd placentaweefsel van 286 veel te vroeg geboren kinderen onderzocht op epigenetische expressie en paracetamolgebruik. Meer dan de helft van de moeders van deze kinderen had paracetamol gebruikt gedurende de zwangerschap. Bij deze vrouwen bleek in het placentaweefsel een significant andere expressie van bepaalde genen plaats te vinden; er was sprake van een toename in methylatie van specifiek placenta-DNA. Een van die genen speelt een belangrijke rol in de regulatie van de bloedstroom door de placenta en de groei en ontwikkeling van de foetus. Uit het onderzoek blijkt ook dat de reactie op paracetamol afhankelijk is van het geslacht van het kind.

 

Het hele onderzoek is hier te lezen. In de sectie ‘discussie’ staat een verdere bespreking door de onderzoekers van de implicaties van hun onderzoekswerk.

 

Referentie:
Addo, K. et al. Acetaminophen use during pregnancy and DNA methylation in the placenta of the extremely low gestational age newborn (ELGAN) cohort. Environmental Epigenetics, Volume 5, Issue 2, April 2019, dvz010

 

Bron: https://www.vnig.nl/nieuws/wist-jij-dat/vermijd-paracetamolgebruik-gedurende-de-zwangerschap/

Comments are closed.