SlaapBelangrijke kenmerken van de vermindering van de metabole en spiergezondheid bij veroudering worden in verband gebracht met slaapproblemen. Daarnaast is bekend dat een verstoorde slaap het ontstaan van een disbalans in het microbioom in de hand werkt. Onderzoekers hebben nu gekeken of er een verband bestaat tussen de slaapkwaliteit, de staat van het microbioom en sarcopenie (een vorm van spieratrofie die toegeschreven wordt aan veroudering en immobiliteit) bij het ouder worden.

Ouderen hebben vaker een verstoord slaappatroon gekarakteriseerd door een verminderde diepe slaap, vroegtijdig wakker worden en gefragmenteerde slaap. Onderzoek laat zien dat een nacht zonder slaap al kan leiden tot een veranderde stofwisseling in de spieren bij jongere mensen. Onderzoekers hebben gekeken naar zes observationele studies en vijf gerandomiseerde onderzoeken die het effect van slaap op het microbioom hebben bepaald. Uit de observationele studies blijkt dat jonge mensen met een goede slaapkwaliteit een diverser microbioom hebben. Een langere slaapduur werd in verband gebracht met een hoger aantal gunstige bifidobacteriën in de darm. Deze verschuivingen in het microbioom werden bevestigd in klinisch onderzoek waarbij onderzoekers het slaap-waakritme van de deelnemers beïnvloedden. De samenstelling van het darmmicrobioom verschuift door een verstoorde slaap naar een meer pro-inflammatoire balans. De hieruit voortvloeiende laaggradige ontsteking kan uiteindelijk het ontstaan van sarcopenie in de hand werken. Bij ouderen met sarcopenie is een overgroei aan ontstekingsbevorderende bacteriën gevonden, waaronder desulfovibrio-soorten en ongunstige bacteriën die de beschermende slijmlaag op de darmwand afbreken. Hierdoor kunnen LPS gemakkelijker in de bloedbaan terechtkomen en zo ontsteking bevorderen. Deze ontsteking kan de insulinegevoeligheid verminderen en omdat insuline belangrijk is voor de spieropbouw, kan een verminderde insulinegevoeligheid leiden tot spieratrofie. De wetenschappers geven aan dat er zoiets kan bestaan als een darm-spieras en dat meer onderzoek nodig is om deze beter in kaart te brengen.

De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier teruglezen.

Referentie:
Morwani-Mangnani, J., Giannos, P., Belzer, C., Beekman, M., Eline Slagboom, P., & Prokopidis, K. (2022). Gut microbiome changes due to sleep disruption in older and younger individuals: a case for sarcopenia? Sleep, 45(12), zsac239.