Vetrijk dieet ongunstig voor darmgezondheid

woensdag, september 9, 2020 @ 05:09 PM

VetDe darmwand vormt de eerste verdedigingslinie tegen toxinen en antigenen in voedsel en het binnendringen van ongunstige micro-organismen. Een goede barrièrefunctie is essentieel om dit beschermingsmechanisme te kunnen uitoefenen. Een voedingspatroon dat rijk is aan met name verzadigde vetten kan op verschillende manieren de barrièrefunctie van de darmwand negatief beïnvloeden. In een review in Advances in Nutrition wordt dit uitgebreid besproken.

 

Vetten, waaronder verzadigde vetten en omega 6-vetzuren, kunnen de expressie van tight-junction-eiwitten negatief beïnvloeden waardoor de darmpermeabiliteit toeneemt. Daarnaast stimuleert de consumptie van vetten de afgifte van galzuren. Gal kan zowel de slijmlaag op de darmwand als het epitheel aantasten waardoor de barrièrefunctie afneemt. Verder zorgt een hoge consumptie van verzadigde vetten voor een disbalans in de samenstelling van het microbioom en een toename aan LPS, een stof op het oppervlak van ongunstige bacteriën, wat leidt tot een verhoogde ontstekingsgevoeligheid. Tegelijkertijd wordt de communicatie tussen het immuunsysteem in de darm en het darmepitheel geremd. Tot slot kunnen vetten de slijmlaag beïnvloeden, waardoor ongunstige bacteriën zich makkelijker kunnen hechten aan de darmwand.

 

In een gemiddeld westers voedingspatroon wordt 35-40 procent van de calorieën uit vetten gehaald, waarvan 11 procent verzadigde vetten. Het advies is maximaal 5-6 procent verzadigde vetten. Ook veel koolhydraatarme voedingspatronen hebben een relatief hoog vetgehalte. Dit hoeft geen probleem te zijn, mits het aandeel verzadigde vetten niet te hoog wordt om gezondheidsproblemen, zoals een verminderde darmintegriteit, te voorkomen.

 

De volledige publicatie kunt u hier teruglezen.

 

Referentie:
Rohr, M. W., Narasimhulu, C. A., Rudeski-Rohr, T. A., & Parthasarathy, S. (2020). Negative effects of a high-fat diet on intestinal permeability: a review. Advances in Nutrition, 11(1), 77-91.

 

Bron: https://www.orthofyto.com/nieuws/orthomoleculair/vetrijk-dieet-ongunstig-voor-darmgezondheid/

Comments are closed.