Vijf keer verrassend gezond: cacao

Cacao AnkertjeVan cacao wil je natuurlijk lekker lang genieten. Daarom hebben we voor u vijf verrassende gezondheidsvoordelen op een rij gezet. Maar let op: geniet met mate en hou het vooral puur!

 

1. Darmflora dol op cacao

Onze darmcellen werken graag samen met goede bacteriën. Zo blijkt sinds kort dat onze darmen voor de productie van het ‘gelukshormoon’ serotonine afhankelijk zijn van een gunstige flora. Ook de gezondheidsvoordelen van cacao zitten niet puur en alleen in de cacaoboon. Vooral de interactie tussen cacao en gunstige bacteriën in onze maag en darmen blijkt ons gezonder te maken. Cacao wordt onder andere door Bifidum gefermenteerd tot ontstekingsremmende polyfenolen met een gunstig effect op de hartgezondheid. Fermentatie kan gestimuleerd worden door er een stukje fruit bij te eten, zeggen de onderzoekers.

 

2. Het lekkerste medicijn

Uit een meta-analyse van 21 onderzoeken blijkt dat consumptie van cacao gerelateerd is aan een verlaagde bloeddruk en een betere conditie van de vaatwand. Ook op het gebied van cholesterol komt cacao goed uit de bus: het brengt het ‘slechte’ LDL-cholesterol omlaag en het ‘goede’ HDL-cholesterol omhoog. Tel daarbij op dat cacao insulineresistentie helpt te verlagen en je zou het zomaar het lekkerste medicijn kunnen noemen. Maar let op: de populairste repen bevatten nauwelijks cacao en hebben een verhoogd suiker- en vetgehalte. Ook doorstaan de gunstige flavonolen het productieproces niet. Hou het dus puur!

 

3. Je blijft er jong bij

Vergeleken met koffie, thee en wijn is cacao de rijkste bron van anthocyanidinen en epicatechinen. Dit zijn sterke antioxidanten die helpen bij het opruimen van vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen zijn reactieve zuurstofdeeltjes die van  nature in ons lichaam ontstaan bij diverse stofwisselingsprocessen. Wanneer de oxidatieve belasting in het lichaam te hoog wordt, bijvoorbeeld onder invloed van toxinen, raakt het lichaam de controle kwijt. Er ontstaat schade aan  celmembranen, celstructuren en zelfs aan ons DNA. Dit versnelt het verouderingsproces. Regelmatig een stukje pure cacao geeft hier tegengewicht aan en helpt je lichaam dus van binnenuit jong te houden.

 

4. Natuurlijk multimineraal

Cacaobonen zijn buitengewoon voedzaam: ze zijn onder andere rijk aan magnesium, koper, kalium en ijzer. Deze mineralen dragen allemaal bij aan een goed functionerend hart- en vaatstelsel. Het belangrijkste mineraal in cacao is magnesium, dat betrokken is bij meer dan 300 lichaamsprocessen, waaronder eiwitsynthese en energieproductie. Daarnaast is magnesium goed tegen hartkloppingen en werkt het bloeddrukverlagend. De koper in pure chocolade is van belang voor ijzertransport, de glucosestofwisseling en vervult een belangrijke rol bij de groei en hersenontwikkeling van baby’s. Ook de volwassen hersenen hebben natuurlijk baat bij een goede mineralenstatus.

 

5. Een gezonde beloning

Chocola kan ons een lekker gevoel geven. Maar komt dit wel door de cacao? Uit divers onderzoek blijkt dat de inhoudsstoffen theobromine en cacaoflavanolen inderdaad meetbare neurocognitieve effecten hebben. Uit een systematische review blijkt overwegend dat chocolade de stemming verbetert en een negatieve stemming kan verminderen. Ook blijkt cacao het cognitieve prestatievermogen te verhogen. Bij de twee studies die dit effect niet konden bevestigen, werden wel significante veranderingen in hersenactiviteit gemeten. Naast een farmacologische werking kan het gunstige effect op cognitie en emotie ook berusten op een prettige smaaksensatie die het beloningssysteem in de hersenen streelt. Hoe het ook zij: als je pure chocola eet, word je vanzelf beloond voor je goede gedrag.

 

Bronnen

  1. American Heart Association’s Nutrition, Physical Activity and Metabolism/Cardiovascular Disease Epidemiology and Prevention, 2011 Scientific Sessions, March 22-25.
  2. http://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2014/march/the-precise-reason-for-the-health-benefits-of-dark-chocolate-mystery-solved.html 
  3. Journal of Agricultural and Food Chemistry: Cocoa Has More Phenolic Phytochemicals and a Higher Antioxidant Capacity than Teas and Red Wine
  4. Judelson D.A., Preston A.G., Miller D.L., Muñoz C.X., Kellogg M.D., Lieberman H.R. Effects of theobromine and caffeine on mood and vigilance. J. Clin. Psychopharmacol. 2013;33:499–506.
  5. Katz DL, Doughty K, Ali A., Cocoa and chocolate in human health and disease, Antioxid Redox Signal. 2011 Nov 15;15(10):2779-811.
  6. Scapagnini G, Davinelli S, Di Renzo L, De Lorenzo A, Olarte HH, Micali G, Cicero AF, Gonzalez S., Cocoa bioactive compounds: significance and potential for the maintenance of skin health, Nutrients. 2014 Aug 11;6(8):3202-13.
  7. Scholey A., Owen L. Effects of chocolate on cognitive function and mood: A systematic review. Nutr. Rev. 2013;71:665–681.

 

  Printversie Vijf keer verrassend gezond : cacao

Comments are closed.