Vis eten helpt gehoor beschermen

visDoor meer vis te eten kunnen vrouwen mogelijk hun kans op gehoorverlies verkleinen. Dat blijkt uit een nieuw groot onderzoek uitgevoerd door het Brigham and Women's Hospital in Boston.

De onderzoekers vonden dat het eten van minimaal twee porties vis per week de gehoorverlies kan helpen voorkomen.

"Hoewel gehoorverlies wordt gezien als iets onvermijdelijks dat gepaard gaat met het ouder worden, kunnen we dit proces mogelijk wel verklaren", legt onderzoeker Sharon Curhan uit. "We ontdekken steeds meer factoren die invloed hebben op dit proces en die we zelf kunnen veranderen."

Bij het onderzoek - gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition - zijn meer dan 65.000 vrouwen betrokken die gevolgd zijn in de periode van 1991 tot 2009. Van deze vrouwen ontwikkelden er ruim 11.000 gehoorverlies.

Opvallend was dat vrouwen die wekelijks twee porties vis aten 20 procent minder vaak te maken kregen met gehoorverlies dan de vrouwen die zelden vis aten. Het gaat hier vooral om dat omega-3-vetzuren in vis: die lijken een positief effect te hebben op het gehoor. Toch hing de consumptie van elke vissoort volgens Curhan samen een lager risico.

De onderzoekers vonden een associatie. Zij konden geen oorzakelijk verband bewijzen.

 

bron

 

 Printversie Vis eten helpt gehoor beschermen

Comments are closed.