Visolie gunstig voor atleten

Visolie atletenVisolie-suppletie heeft positieve effectenheeft op het gebied van cognitie, hart en bloedvaten, spierherstel en immuunsysteem volgens onderzoekers onder leiding van Nathan Lewis van het Engelse Institute of Sport aan de Universiteit van Bath in Groot Brittannië. Voor deze review doorzochten zij elektronische databases (PubMed, Embase, Web of Science, Google Scholar) tot aan april 2019.

 

Alleen gerandomiseerde en gecontroleerde studies (RCT’s) onder atleten, waarbij gekeken werd naar het effect van visolie-supplementen op gezondheid (fysiologisch/biochemisch) of sportprestaties werden geïncludeerd. Van de 137 publicaties voldeden 32 aan de criteria voor de uiteindelijke analyse. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 24,9 ± 4,5 jaar. 70% van de studies betrof mannelijke atleten. Het type atleten varieerde van recreanten tot topsporters. De doses van omega-3-vetzuren varieerden van 300 tot 2400 mg EPA (eicosapentaeenzuur) per dag en van 400 tot 1500 mg DHA (docosahexaeenzuur) per dag.Inflammatie was het meest onderzochte onderwerp van de publicaties. Hoewel er een consistent effect werd gezien op de verlaging de TNFα productie (pro-inflammatoire cytokine), waren de data voor de andere biomarkers voor inflammatie inconsistent.

 

De onderzoekers zagen eenduidige effecten op het gebied van spierherstel, gemeten aan spierpijn, counter movement jump-test (meet explosieve kracht) en creatinekinase-activiteit. Ook werden positieve effecten gevonden op het gebied van cognitie, gemeten aan reactiesnelheid en stemming. Dit effect was eenduidig door alle sportsoorten heen. Er waren geen duidelijke effecten op uithoudingsvermogen, longfunctie, spierprestatie of trainingsaanpassing.

 

De auteurs pleiten voor meer studies met metingen voor omega-3 status en waarin de potentiële effecten van hoge- en lage omega-3-status op neuromusculaire prestatie, botmetabolisme, herstel van blessures,  inspanningsgebonden bronchoconstrictie, ziekterisico en risico op plotselinge hartdood bij atleten wordt vastgesteld.

 

Referentie:
Lewis, N. A., et al. Are there benefits from the use of fish oil supplements in athletes? A systematic review. Advances in Nutrition, 2020. https://doi.org/10.1093/advances/nmaa050

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4997

Comments are closed.