Vitamine B helpt tegen dementie

vitamine BTherapie met vitamine B kan mogelijk dementie en kleine beroertes voorkomen. De huidige vaatschade bij dementie en kleine beroertes wordt behandeld met middelen tegen een hoge bloeddruk en cholesterol, maar die zijn nog niet overtuigend effectief.

 

Aanvulling

Vitamine B is een mogelijk goedkope effectieve aanvulling, stelt promovendus en neuroloog Raoul Kloppenborg in De Telegraaf. Kloppenborg verdedigt binnenkort zijn proefschrift aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Homocysteïne

Een verhoogd 'homocysteïne-gehalte' in het bloed speelt volgens Kloppenburg een rol bij de ontwikkeling van celebral small vessel disease, ziekte van de kleine bloedvaatjes in de hersenen.

Die ziekte heeft verschijnselen als cognitieve klachten, loopstoornissen, beroertes en dementie. Homocysteïne zou eenvoudig kunnen worden verlaagd met vitamine B.

Homocysteïne wordt vooral binnen de perken gehouden door vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur. Daarnaast zijn vitamine C, polyfenolen (OPC) en sulforafanen (uit broccolikiemen) gunstig voor de vaatwanden.

 

Bron: ANP/De Telegraaf

 

Printversie Vitamine B helpt tegen dementie

 

Comments are closed.