Vitamine C remt staar

StaarGezien de vergrijzing zal ouderdomsstaar – het troebel worden van de lens – een toenemend probleem worden. Bij 43- tot 54-jarigen komt het bij 2,9% voor en boven de 75 jaar komt staar bij 40% voor. Het krijgen van staar is voor een deel erfelijk bepaald. Voor een groter deel echter wordt dit beïnvloed door omgevingsfactoren, zoals roken en voedingsfactoren. Met name de inname van antioxidanten via de voeding kan een belangrijke rol spelen. Engelse onderzoekers bekeken het e­ffect van vitamines en mineralen uit de voeding op de progressie van kernstaar, een veelvoorkomende vorm van ouderdomsstaar. Zij deden dit bij tweelingen om tegelijkertijd de erfelijke invloed te bepalen.

 

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 151 een-eiige en 173 twee-eiige, vrouwelijke tweelingen over een periode van 10 jaar. Aan het einde van de studie was de gemiddelde leeftijd 69,8 jaar (met een spreiding tussen de 58,3 en 83,6 jaar). Aan het begin van de studie werd aan de hand van een voedingsvragenlijst nagegaan hoe vaak bepaalde voedingsmiddelen en voedingssupplementen in een jaar werden geconsumeerd. Zo kon de inname berekend worden van essentiële micronutriënten (vitaminen, mineralen en spoorelementen).

Uit de studie bleek dat erfelijke factoren voor 35% de progressie van kernstaar konden verklaren. De overige 65% hing samen met omgevingsfactoren, inclusief voeding.

De studie toonde voor het eerst aan dat vitamine C sterk in verband staat met een remmend effect op de verdere verergering van staar over een periode van tien jaar. Dit verband werd alleen voor vitamine C gevonden en kon niet aangetoond worden voor andere micronutriënten.

Daarnaast kon deze studie bevestigen dat de inname van vitamine C – zowel uit voeding als via supplementen – een beschermend effect heeft op het krijgen van staar. Eerder werd dit al gevonden in twee grote studies naar het effect van voeding op ouderdomsstaar.

 

Vitamine C is een antioxidant die in hoge concentratie voorkomt in de waterige omgeving van de ooglens. Vitamine C beschermt de lens tegen oxidatieve schade (bijvoorbeeld door fel zonlicht), wat een medeoorzaak is voor het troebel worden van de lens.

 

Referentie:
Yonova-Doing E, Forkin ZA, Hysi PG, et al. Genetic and Dietary Factors In uencing the Progression of Nuclear Cataract. Ophthalmology. 2016 Mar 15. [Epub ahead of print]

 

 

Bron: nieuwsbrief Springfield nutraceuticals

 

 Printversie Vitamine C remt staar

Comments are closed.