Vitamine C, zink en verkoudheid

SnotneusVitamine C en zink zijn twee opperbelangrijke voedingsstoffen voor de immuniteit tegen infectieuze indringers. Bovendien zijn het twee belangrijke antioxidanten die het gevoelige redox-evenwicht in immuuncellen moeten bewaren. Immuuncellen moeten in barre omstandigheden werken: ze produceren vrije radicalen om de indringer te vernietigen, maar liefst gaan ze er zelf niet te snel aan ten onder. Tekorten aan zink en vitamine C zijn dan ook schadelijk voor de immuniteit op alle vlakken.

De idee datvitamine C verkoudheid kan remediëren, werd lange tijd versleten als onzin, gewoon omdat een gebrekkige review uit 1975 dat zo beweerde. Die review bracht ook kleine dosissen in rekening, 25 tot 50 mg/dag. Wanneer de betere studies weerhouden worden, met dosissen van meer dan 1 gram, dan zien we wel een effect: reductie van symptomen van 23 %. Twintig studies tonen inderdaad een duidelijke trend: hoe hoger de dosis, hoe groter de benefit. De duidelijkste resultaten kwamen naar voren bij marathonlopers die hun sport in subarctische omstandigheden uitoefenden: preventieve inname van vitamine C verlaagt risico op een verkoudheid in dat geval met 50 %.

Zink is ook een complex verhaal. Met een beetje goede wil kan aangetoond worden dat bepaalde vormen van zink helpen. Alle studies bij elkaar genomen tonen geen significant effect. Kijken we naar zinkacetaat, dan komen we aan een reductie van de duur van symptomen van 42 %. Alle zinkzouten bij elkaar genomen geven een reductie van 20 %.

Verkoudheid is een plaag: twee tot vier verkoudheden per jaar voor volwassenen. Voor kinderen loopt dat op tot 6 à 10 keer per jaar! Voor Bayer was dit een reden om hun eigen voedingssupplement 'Redoxon Double action' onder de aandacht te brengen. In het verleden hebben ze twee studies laten uitvoeren met hun formule: vitamine C (1000 mg ascorbinezuur) en 10 mg zink (zinkcitraat). Hun resultaten waren gunstig maar niet overweldigend: niet-significante reductie van symptomen.

Ondanks het feit dat Bayer zelf een review liet publiceren over zink en vitamine C, is hun supplement niet de meest geschikte vorm. De dosis van 1000 mg vitamine C is mogelijk nog te laag, zoals klinische trials suggereren. Een onafhankelijke onderzoeker, Eby, betwijfelt of zinkcitraat geschikt is om verkoudheid te behandelen. Hij suggereert zuigtabletten die ionische zink vrijgeven, zoals zinkacetaat (100 % ionisch zink) of zinkgluconaat (72 %). Zinkcitraat geeft bijna geen ionische zink vrij bij pH van 7,4. Een interessante hypothese, die overigens enkel op behandeling van verkoudheid van toepassing is, niet op zinksuppletie.

Bronnen:
1. Robohm C, Ruff C. Diagnosis and treatment of the common cold in pediatric patients. JAAPA. 2012 Dec;25(12):43-7
2. Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jan 31;1:CD000980
3. Eby G. Zinc for colds? Yes, but don’t swallow whole! J Fam Pract. 2012 Jan;61(1):9; author reply 9-10.
4. Eby GA 3rd. Zinc lozenges as cure for the common cold--a review and hypothesis. Med Hypotheses. 2010 Mar;74(3):482-92

 

 

Printversie Vitamine C Zink en verkoudheid

Comments are closed.