Vitamine D bij kankerpatiënten

maandag, november 19, 2018 @ 02:11 PM

Vitamine DDe vitamine D-status dient bij personen met kanker te worden bepaald en een tekort moet worden aangevuld. Dit is de conclusie van Duitse wetenschappers die de rol van vitamine D bij kanker bestudeerden.

 

Een tekort aan vitamine D komt veelvuldig voor bij kankerpatiënten en is geassocieerd met een slechtere prognose en een snellere progressie van de ziekte. Tevens is een vitamine D-deficiëntie geassocieerd met een verhoogd risico van borst- en darmkanker en met een ongunstiger beloop van non-hodgkin lymfoom. Bij borstkankerpatiënten die behandeld worden met de cytostatica anthracyclines en taxanen wordt een significante daling van de vitamine D-spiegel gezien.

 

Aanvulling van de vitamine D-status is vooral van belang bij kankerpatiënten met een slechte voedingstoestand, vermoeidheid, spieraandoeningen, cachexie (extreme vermagering) en bij gebruik van bifosfonaten (voor osteoporose), aromataseremmers (bij borst- en eierstokkanker), monoklonale antilichamen, anthracyclines en taxanen.

 

Referentie:
Gröber U, Kisters K, Adamietz IA. [Vitamin D in oncology: Update 2015]. Med Monatsschr Pharm 2015; 38(12):512-6

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.