Vitamine D verlicht fibromyalgische pijn

vrijdag, maart 28, 2014 @ 08:03 AM

fibro

 

Vitamine D kan een aantal symptomen van fibromyalgie verlichten. Al na zeven dagen suppletie zagen Oostenrijkse artsen een opmerkelijke vermindering van de pijnscores. Daling van vermoeidheid werd bereikt na 13 weken. Op dat moment maten de artsen ook de hoogste waarden van calcifediol [25(OH)D] in het bloed.

 

Fibromyalgiepatiënten met calcifediolniveaus lager dan 32 ng/ml (80 nmol/l) kregen een supplement van 1200 tot 2400 I.E gedurende 24 weken. De artsen lieten de dosis afhangen van de bloedwaardes van vitamine D. De bedoeling was om bij elke patiënt de bloedwaarde tussen 32 en 48 ng/ml te krijgen.

 

Chronische en over het lichaam verspreide pijn is het belangrijkste symptoom van fibromyalgie, dat steeds gepaard gaat met een of meerdere van deze symptomen: vermoeidheid, slapeloosheid, stijfheid, depressie en gebrekkige concentratie. Fibromyalgie beperkt de levenskwaliteit van de patiënt zeer sterk en een remedie is onbestaande. De meeste patiënten moeten soelaas vinden in meerdere geneesmiddelen die vaak niet getest zijn voor fibromyalgie. Alternatieve therapieën helpen zeker de symptomen te verlichten.

 

Vitamine D heeft weinig bijwerkingen, een patiënt kreeg wel te maken met een zwak verhoogde calciumwaarde in het bloed. Die normaliseerde zich onmiddellijk na stopzetting van de therapie. Voor deze studie werden patiënten geselecteerd die een te lage vitamine D-status hadden en die geen andere ernstige ziekten hadden, zoals aftakeling van de ruggengraat.

 

Bron

 

Printversie Vitamine D verlicht fibromyalgische pijn

Comments are closed.