Vitamine D voor profvoetballers

ProfvoetballerDe vitamine D-status is van invloed op de spierkracht, het maximale zuurstofverbruik en de snelheid van professionele voetbalspelers.

 

Voor de studie werden testen uitgevoerd bij 67 mannelijke voetballers van twee Griekse eredivisieteams en een team uit de onderliggende divisie. De voetballers gebruikten geen vitamine D-suppletie. Bij de voetballers werd de vitamine D-spiegel bepaald en gerelateerd aan het maximale zuurstofverbruik (VO2max) en hun prestaties op de zogenaamde squatsprong, dynamische sprong en sprinttesten van tien en twintig meter. De testen werden voor en zes weken na het voetbalseizoen afgenomen.

 

De gemiddelde vitamine D-status voor en na het trainingsseizoen bedroeg respectievelijk 86 en 118 nmol/l. De vitamine D-spiegel nam significant toe na het seizoen. Er werd een significant lineaire correlatie gevonden tussen de vitamine D-status, de VO2max, sprongcapaciteit en sprintsnelheid, zowel voor als na het trainingsseizoen. Bij een hogere vitamine D-spiegel nam de spierkracht toe zoals bleek uit een verbetering van de sprongcapaciteit. Ook nam de aerobe sportprestatie (toename van de VO2max) toe en was een hogere vitamine D-status gerelateerd aan een significante verbetering van beide sprinttesten.

 

Een adequate blootstelling aan UVB-straling blijkt van belang voor profvoetballers en kan via een verhoging van de vitamine D-spiegel een positief effect hebben op diverse trainingsparameters.

 

Koundourakis NE, Androulakis NE, Malliaraki N, et al. Vitamin D and exercise performance in professional soccer players. PLoS One. 2014 Jul 3;9(7):e101659. doi: 10.1371/journal.pone.0101659. eCollection 2014.

 

Bron: Ortho.nl

 

  Printversie Vitamine D voor profvoetballers

Comments are closed.