Vitamine E tegen slapeloosheid na menopauze

SlapeloosheidUit een Thaise studie blijkt dat suppletie van vitamine E de slaap bij postmenopauzale vrouwen met chronische slapeloosheid kan verbeteren. De onderzoekers noemen vitamine E een 'uitstekende alternatieve behandeling voor chronische slapeloosheid.' Het supplement dat uitgetest werd, bestond uit een mengsel van tocoferolen: 20% δ-tocoferol, 1% β-tocoferol, 62% γ-tocoferol en 10% α-tocoferol

Vrouwen die de menopauze ingaan, worden niet alleen een dagje ouder, ook overgangs­symptomen zoals nachtelijk zweten en opvliegers verhogen het aantal slapeloze nachten. Bij hen verdubbelt het risico op chronische slapeloosheid. Slapeloze nachten gaan gepaard met verhoogd metabolisme, verhoogde niveaus van de stresshormonen cortisol en ACTH, en verminderde hartritmevariabiliteit.

De studie telde 160 deelnemers, die slechts een maand lang een supplement of placebo namen. Een kwart van hen nam slaapmiddelen aan de aanvang van de studie. Na een maand hadden deelnemers die vitamine E genomen hadden, een betere slaapkwaliteit volgens de Pittsburgh Sleep Quality Index-questionnaire dan de placebogroep. Het percentage dat een slaapmiddel nam, daalde van 30% naar 15%.

Vitamine E heeft een uitgesproken antioxidantfunctie, die vooral bescherming biedt aan de kwetsbare vetzuren van zenuwcellen en zenuwuitlopers. Meestal wordt de alfatocoferol-vorm onderzocht in klinische studies. Deze onderzoekers opteerden duidelijk voor een mengsel van tocoferolen maar motiveerden hun keuze niet in hun paper in Nutrients.

Referentie:
Thongchumnum W, Vallibhakara SA, Sophonsritsuk A, Vallibhakara O. Effect of Vitamin E Supplementation on Chronic Insomnia Disorder in Postmenopausal Women: A Prospective, Double-Blinded Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2023; 15(5) doi:10.3390/nu15051187

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6443

Comments are closed.