Vitamine K uit groene bladgroenten bevordert een gezond hart

HartVitamine K vervult  een belangrijke rol in de preventie van hart- en vaatziekten, zo concluderen onderzoekers in een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Nutrition. De klassieke functie van vitamine K is om te zorgen voor bloedstolling en meer recent werd ook het belang ervan erkend voor een gezond botweefsel. Nu komen daar deze bevindingen nog bij.

 

Wetenschappers van het Medical College van Georgia volgden 766 adolescenten tussen de 14 en 18 jaar, voor de helft mannelijk en voor de helft vrouwelijk en tevens voor de helft blank en de helft zwart. Hun voeding werd over een periode van zeven dagen in kaart gebracht, waarbij specifiek werd gelet op de inname van vitamine K1 (fylloquinon). K1 is de vorm die vooral te vinden is in groene groenten als spinazie, kool, broccoli en boerenkool. Daarnaast werden met echocardiografie structuur en functie bepaald van de linkerventrikel, de belangrijkste (linker)kamer van het hart.

 

Uit de bevindingen bleek dat ongeveer 10 % van deze ogenschijnlijk geheel gezonde jongeren tekenen vertoonde van linkerventrikelhypertrofie (LVH). Door deze verdikking van de wand van de linkerkamer kan het hart gebreken gaan vertonen en moeizamer bloed rondpompen. Vastgesteld werd dat hoe meer vitamine K1 via de voeding werd geconsumeerd, des te lager de kans was op LVH. Dit verband bleef bestaan wanneer werd gecontroleerd voor variabelen als sekse, ras, fysieke activiteit, sociaaleconomische positie en inname van andere voedingsstoffen. Degenen met de laagste inname vitamine K1 hadden in vergelijking met degenen met de hoogste inname 3,3 maal meer kans op LVH. Volgens de onderzoekers betekent dat voor vitamine K1 dat een voedingsinterventie op jonge leeftijd zinvol kan zijn om het (latere) risico op cardiovasculaire ziektes te beperken.

 

Referentie:

Douthit MK, Fain ME, Nguyen JT, Williams CF, Jasti AH, Gutin B, Pollock NK. Phylloquinone Intake Is Associated with Cardiac Structure and Function in Adolescents. J Nutr. 2017 Aug 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28794209

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/3637

Comments are closed.