Vitamine K2 voor postmenopauzale vrouwen

Vitamine K2Nederlandse en Franse wetenschappers hebben bij gezonde vrijwilligers uit Limburg onderzocht of suppletie met vitamine K2 zinvol is voor postmenopauzale vrouwen. De vitamine is belangrijk voor het behoud van een gezond cardiovasculair systeem. Na de overgang hebben vrouwen een hoger risico op hart- en vaatziekten door een veranderde hormoonhuishouding. Vitamine K2-suppletie kan dit risico mogelijk verlagen.

Oestrogeen en progesteron spelen een belangrijke rol bij het handhaven van de cardiovasculaire gezondheid. Oestrogeen staat bekend om zijn vaatverwijdende, ontstekingsremmende effecten en het bevorderen van de endotheliale functie. Dit leidt tot een beschermende rol voor oestrogeen op de hart- en vaatgezondheid. Progesteron speelt ook een rol bij het handhaven van de vaattonus en heeft anti-atherosclerotische effecten. Deze hormonen reguleren de bloeddruk, vetmetabolisme en vasculaire homeostase, waardoor het risico op cardiovasculaire ziekten bij premenopauzale vrouwen wordt verminderd.
Na de menopauze is er een significante afname van oestrogeen- en progesteronspiegels als gevolg van het uitgeput raken van de ovariumhormonen. Deze hormonale verschuiving gaat gepaard met een hoger risico op cardiovasculaire risicofactoren bij vrouwen. Postmenopauzale vrouwen zijn vatbaarder voor hypertensie, atherosclerose en vaatstijfheid. De afname van oestrogeenspiegels leidt tot veranderingen in het vetmetabolisme, tot endotheliale dysfunctie en verhoogde oxidatieve stress, wat bijdraagt aan versnelde vasculaire veroudering en een verhoogd risico op cardiovasculaire ziekten.

Menaquinon-7 (MK-7) is een vorm van vitamine K2 en fungeert als cofactor voor de carboxylering van specifieke eiwitten, waaronder matrix Gla-proteïne (MGP). MGP wordt o.a. gesynthetiseerd in de vaatwand en is afhankelijk van vitamine K2 voor zijn activatie. Eenmaal geactiveerd, speelt MGP een cruciale rol voor het behoud van de elasticiteit van de vaatwand. Door binding aan calcium voorkomt MGP de afzetting van kalk in de elastische vaatwandmatrix.
Daarom zijn voldoende niveaus van vitamine K, met name MK-7, essentieel voor het behoud van de vasculaire gezondheid en het voorkomen van leeftijdsgerelateerde vasculaire veranderingen geassocieerd met de menopauze, waaronder vaatstijfheid.

Vitamine K2 beschermt hart en vaten na de overgang

In een dubbelblinde, placebogecontroleerde klinische interventiestudie kregen 166 vrouwen dagelijks 180 µg MK-7 of een overeenkomstige placebo gedurende één jaar [1]. De vrouwen waren tussen de 40 en 70 jaar en waren voorgeselecteerd op een lage vitamine K-status (dp-ucMGP > 400 pmol/L). dp-ucMGP is een inactieve vorm van MGP en daarmee een afgeleide maat voor de vitamine K2-status. Bloedmonsters werden afgenomen om dp-ucMGP-niveaus te bepalen.
Vasculaire parameters, zoals pulsgolfsnelheid in de halsslagader en arteriële bloeddruk, werden gemeten bij aanvang en na één jaar van vitamine K2-suppletie.

Analyses toonden een significante verbetering aan van de vitamine K2-status bij MK-7-gesuppleerde pre/peri-menopauzale en postmenopauzale vrouwen. Bij aanvang waren vasculaire parameters verhoogd bij postmenopauzale vrouwen in vergelijking met pre/peri-menopauzale vrouwen. MK-7-suppletie verminderde duidelijk en significant de vaatstijfheid bij postmenopauzale vrouwen. Postmenopauzale vrouwen met een hoge stijfheidsindex vertoonden significante verbeteringen in vasculaire markers en bloeddruk na MK-7-behandeling.

De overtuigende resultaten bevestigen opnieuw het belang van vitamine K2-suppletie voor bij het behoud van de vasculaire gezondheid bij postmenopauzale vrouwen. Het verminderen van vaatstijfheid kan de kans op cardiovasculaire gebeurtenissen verminderen.

Vitamine K2 (MK-7)

Eerder is aangetoond dat langdurig gebruik van MK-7 arteriële stijfheid vermindert bij gezonde postmenopauzale vrouwen. Met name vrouwen met een verminderde arteriële elasticiteit zouden hier baat bij hebben.
Inactief MGP werd na suppletie met MK-7 al verlaagd na 2-3 maanden gebruik. Na een jaar was inactief MGP met 50% verlaagd ten opzichte van placebo. Deze reductie bleef aanhouden op dit niveau in de daaropvolgende twee jaar [2].

Vitamine K komt voor in de vorm van vitamine K1, uit planten, en vitamine K2, een product van bacteriële fermentatie. De Universiteit van Maastricht heeft eerder verschillende onderzoeken gedaan naar het verschil in biologische beschikbaarheid tussen vitamine K1 en vitamine K2. Daaruit blijkt dat vitamine K2 in de vorm van MK-7 beter wordt opgenomen en langer beschikbaar blijft voor het lichaam, dan vitamine K1 en vitamine K2 in de vorm van MK-4 [3]. Daarom zou suppletie met MK-7 de voorkeur hebben.

Referenties:

  1. De Vries F, Maresz K, Machuron F, et al. Beneficial effects of one-year menaquinone-7 supplementation on vascular stiffness and blood pressure in post-menopausal women. European Heart Journal 2023;44(Supplement_2):ehad655-2621.
  2. Knapen M, Braam L, Drummen N, et al. Menaquinone-7 supplementation improves arterial stiffness in healthy postmenopausal women. Thrombosis and haemostasis 2015;113(05):1135-1144.
  3. Cranenburg ECM, Schurgers LJ, Vermeer C. Vitamin K: The coagulation vitamin that became omnipotent. Thromb Haemost. 2007;Jul;98(1):120–5.

Bron: https://springfieldnutra.com/nieuws/vitamine-k2-voor-postmenopauzale-vrouwen/

Comments are closed.