Voedingsstatus als beïnvloedbare factor voor coronarisico

Covid-19Leeftijd en obesitas worden als belangrijkste risicofactor voor COVID-19 bestempeld. Nochtans ontsnappen of genezen vele ’ouderen’ en obesen vlot, terwijl jongeren soms wel slachtoffer worden. Over voedingsstatus wordt meestal zedig gezwegen, alhoewel meerdere studies deze als bepalende factor aanduiden. Westerse voeding kwam ook al even in het vizier als hoofdschuldige omdat ze de oorzaak is van vele tekorten aan essentiële nutriënten. Dit werd al bevestigd in afzonderlijke studies: zink, selenium, vitamine D, vitamine K, vitamine A, vitamine C, …
Een zoveelste nieuwe studie noemt andere potentiële risicofactoren op, maar “schreeuwt’ dat de sleutel voor een goede weerstand ligt in een goede, gevarieerde voeding met voldoende micronutriënten. Met een overvloed aan groenten en fruit en essentiële nutriënten. Genoemd worden: vitamine B-complex, D, A, C en mineralen selenium, zink, ijzer en koper als cruciale elementen voor een goed functionerend immuunsysteem.
De onderzoekers wijzen er op dat ouderen, die alleen of in tehuizen wonen, vaak tekorten hebben aan deze nutriënten…
 
Referenties:
Richardson DP, Lovegrove JA. Nutritional status of micronutrients as a possible and modifiable risk factor for COVID-19: a UK perspective. Br J Nutr 2020 Aug 20;1-27.
Calder PC et al. Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections. Nutrients 2020 Apr 23;12(4):1181.
Butler MJ, Barrientos RM. The Impact of Nutrition on COVID-19 Susceptibility and Long-Term Consequences. Brain Behav Immun. 2020 Apr 18;S0889-1591(20)30537-7.
Tao L et al. Prevalence of Malnutrition and Analysis of Related Factors in Elderly Patients With COVID-19 in Wuhan, China. Eur J Clin Nutr . 2020 Apr 22;1-5.
 
Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.