Voedingstekorten in Europa

vrijdag, oktober 9, 2020 @ 04:10 PM

Voedingstekorten-EuropaEuropa is een van de welvarendste regio’s van de wereld, toch krijgen we zoiets essentieel als voeding niet goed geregeld. Tekorten aan vitamine D, mineralen en vitamine B1 zijn nog steeds een groot probleem.

 

Tekort aan vitamine D is begrijpelijk, omdat de huid zonlicht nodig heeft voor de aanmaak van deze vitamine. Terwijl mensen steeds minder vaak buiten vertoeven.
Extra selenium innemen via supplementen is ook verstandig, want de hoeveelheid selenium in voeding hangt af van de aanwezigheid van selenium in de landbouwbodems. Europese bodems zijn in het algemeen arm aan selenium.
Onze inname van ijzer en magnesium is gemiddeld ook lager dan de aanbevolen hoeveelheden.

 

Even verrassend is dat Europese mannen en vrouwen slechts de helft van de aanbevolen hoeveelheid van vitamine B1 innemen. Dit is vrij ernstig, want vitamine B1 is nodig om koolhydraten efficiënt te verbranden. Voeding rijk aan koolhydraten (suikers) en arm aan B-vitaminen kan enkel dramatisch zijn voor de gezondheid.

 

Referentie:
Mensink GB, Fletcher R et al. Mapping low intake of micronutrients across Europe. Br J Nutr. 13; 110(4):755-73
Passi SJ. Prevention of Non-communicable Diseases by Balanced Nutrition: Population- specific Effective Public Health Approaches in Developing Countries. Curr Diabetes Rev. 17;13(5):461-476.

 

Bron: https://www.abcgezondheid.nl/nl/news/voedingstekorten_in_europa/

Comments are closed.